Joe Biden a implinit, astazi, 81 de ani. Presedintele american, intre intelepciune si handicapul varstei inaintate

externe

Nascut pe 20 noiembrie 1942, Joe Biden a devenit cel de-al 46-lea presedinte in ianuarie 2021, ceea ce i-a adus si titlul de cel mai in varsta presedinte din istoria SUA. Biden avea 78 de ani cand a depus juramantul. Presedintele american a implinit 81 de ani, aniversand in intimitate, cu familia.

Marea problema a lui Biden si a mandatului sau este tocmai aceasta, a varstei. Patru americani din cinci considera varsta presedintelui drept problematica, arata un sondaj realizat la 15 noiembrie de YouGov pentru Yahoo News. Alti 64% dintre respondenti se declara ingrijorati privind sanatatea si ”acuitatea” sa mentala. De asemenea, 69% dintre alegatorii democrati considera ca Joe Biden este ”prea batran” pentru ca sa mai ”serveasca inca patru ani ca presedinte”, arata un sondaj realizat in august de Norc, pentru The Associated Press.

Ipostazele in care a fost surprins  fie cazand cu bicicleta fie clatinandu-se pe treptele Air Force One au consolidat imaginea unui presedinte slabit fizic. Ultimul bilant al sanatatii presedintelui Americii, prezentat de Casa Alba in februarie, il declara insa drept un barbat ”in buna sanatate”, ”viguros” si ”apt” sa-si indeplineasca functia, in pofida unui ”mers batos”. Insa destule din declaratiile lui Biden, considerate confuze, gafele lui postate apoi masiv pe retele de socializare, alimenteaza perceptia ca ar fi senil. Tocmai de aceea, Joe Biden, constient de limitele pe care i le impune varsta, isi afirma  ”intelepciunea” si ”experienta”, oridecate ori are ocazia, fara a convinge prea mult.

SUA vor dobori recordul de varsta al presedintelui

Toate acestea sunt destul e dus de candidatul democrat, in masura in care nu-l afecteaza la fel si pe principalul sau rival Donald Trump, care a implinit 77 de ani in iunie. Un sondaj comandat de AP in vara arata ca doar 51% dintre americani il considera pe miliardar prea in varsta pentru a se intoarce la Casa Alba, un nivel care scade la 28% in randul Partidului Republican. In cazul in care va avea loc un nou duel intre Biden si Trump, invingatorul va fi, oricum, cel mai batran presedinte din istoria Americii. Joe Biden urmeaza sa aiba 86 de ani la incheierea celui de-al doilea mandat, pe cand Donald Trump va avea 83 de ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: