Joe Biden se confrunta cu o noua amenintare republicana in cursa pentru realegerea in functia de presedinte: fosta guvernatoare din Carolina de Sud, Nikki Haley

externe

joe biden, presedinte, sua

O noua amenintare republicana la adresa campaniei de realegere a presedintelui Joe Biden a devenit fosta guvernatoare din Carolina de Sud, care ar fi prima femeie presedinte daca ar castiga cursa din 2024, scrie Newsweek.

Nikki Haley, o pretendenta la nominalizarea prezidentiala a Partidului Republican, reprezinta cel mai mare risc pentru Biden, potrivit unui nou sondaj publicat de CNN.

Haley, care a cunoscut recent o crestere in sondaje dupa ce s-a descurcat bine in prima dezbatere privind alegerile primare, l-ar devansat pe Biden cu 6 puncte procentuale intr-o confruntare ipotetica, fiind sustinuta de 49% din voturi fata de 43% pentru Biden. A fost cel mai mare avans in oricare dintre perechile dintre Biden si un candidat republican la presedintie, chiar mai mare decat cel al fostului presedinte Donald Trump, care este favorit in cursa republicana. O confruntare intre Biden si Trump il are pe fostul presedinte in avantaj de 1 punct procentual, 47 la 46 la suta, potrivit sondajelor.

Desi Haley a avut dificultati in a se desprinde de grupul de pretendenti republicani pentru a incerca sa-l devanseze pe Trump in preferintele electoratului republican, prestatia sa in timpul dezbaterii de luna trecuta a fost bine primita de republicani.

Haley a inregistrat cea mai mare imbunatatire in timpul dezbaterii, sprijinul din partea alegatorilor primari republicani crescand de la 29% inainte de dezbatere la 46% dupa dezbatere. De asemenea, echipa ei de campania a anuntat ca a primit cel mai mare numar de donatii intr-o singura zi, in cele 24 de ore de dupa dezbatere.

„Nikki Haley este cel mai mare cosmar al democratilor”, a scris Suzanne Youngblood Lane, membra a echipei lui Haley, pe X, fostul Twitter, ca raspuns la noul sondaj.

Avansul lui Haley in fata lui Biden a fost mult mai mare decat al oricarui alt candidat republican la Casa Alba si, in special, singurul care s-a aflat in afara marjei de eroare de +/- 3,5 a sondajului.

„Nikki Haley este singurul candidat care se afla in afara marjei de eroare. Daca as fi in locul lui Joe Biden, as fi si eu nervos”, a declarat secretarul de presa al lui Haley, Ken Farnaso, la X.

In confruntarea Biden-Haley, fosta guvernatoare a fost vazuta deosebit de bine in randul albilor neabsolventi de facultate, care au sustinut-o pe Haley cu 62% si pe Biden cu 28%. Ea a beneficiat, de asemenea, de sprijinul alegatorilor de sex masculin si al alegatorilor cu varste cuprinse intre 50 si 64 de ani. Biden, pe de alta parte, a inregistrat castiguri mai mari in randul persoanelor de culoare si al alegatorilor mai tineri cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani.

„Daca esti un republican care cauta o alternativa la Trump, [Haley] pare a fi un pariu inteligent”, a declarat comentatorul conservator Alyssa Farah Griffin. „Fascinant: Trump abia il devanseaza pe Biden in confruntarea directa la alegerile generale. DeSantis este la egalitate cu Biden iar Vivek PIERDE in fata lui Biden”.

Gradul de aprobare al presedintelui in functie, care era de 45% in ianuarie si de 41% in iulie, a coborat si mai jos, la 39%. Mai mult de 6 din 10 americani dezaproba activitatea presedintelui si chiar si democratii par sa fie mai putin impresionati de Biden. Rata de aprobare a acestuia in randul propriului partid a scazut de la 80 la suta la 74 la suta intre iulie si august. Aproape 70 la suta dintre democrati spun ca doresc ca altcineva sa candideze la presedintie.

Aceste ratinguri de aprobare, in acest moment al presedintiei lui Biden, sunt similare ratingurile lui Trump si Jimmy Carter in timpul presedintiilor lor – 40 la suta si 32 la suta. Atat Trump, cat si Carter au pierdut realegerile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: