Judecatoarea preferata a lui Voiculescu si a lui Gadea sare in apararea slugilor de la CCR: „Nimeni, nici macar poporul nu e mai presus””

news

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan, afirma ca organizarea unui referendum privind respectarea unei decizii a Curtii Constitutionale inseamna ”renuntarea la democratia constitutionala” si ar reprezenta drumul catre ”disolutia statului democratic”. ”Ma intreb cati dintre promotorii unei astfel de actiuni constientizeaza cu adevarat grozavia acestui indemn”, spune Girbovan, citata de News.ro.

Dana Girbovan a scris, vineri, pe Facebook, ca organizarea unui referendum privind respectarea unei decizii a Curtii Constitutionale inseamna ”renuntarea la democratia constitutionala, specifica tarilor cu democratie vestica, si revenirea Romaniei la democratia «populara» de sorginte leninst-stalinista, instaurata in Romania de sovietici, dupa 1948”.

Aceasta face referire la ”Constitutia comunista din 1948” care prevedea ca ”Republica Populara Romana este un Stat POPULAR, unitar, independent si suveran”, dar si ca ”Republica POPULARA Romana a luat fiinta prin lupta dusa de popor, in frunte cu clasa muncitoare, impotriva fascismului, reactiunii si imperialismului”.

Ulterior, Girbovan vorbeste despre modificarea Constitutiei, in 1952, primul articol avand avand urmatorul cuprins: ”Republica Populara Romana este un stat al oamenilor muncii de la orase si sate”.

Constitutia post-comunista, care este in vigoare in acest moment, prevede ca ”Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate”. In plus, se prevede ca ”Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale” si ”In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”.

”Prin urmare, intr-o democratie constitutionala, cum e si Romania in acest moment, NIMENI, nici macar poporul, nu este mai presus de lege si de Constitutie, prin urmare poporul nu poate invalida prin referendum o decizie a Curtii Constitutionale. Daca prin referendum se va putea invalida o decizie a Curtii Constitutionale, de ce nu s-ar putea face la fel si cu o hotarare judecatoreasca definitiva? Odata deschisa aceasta cutie a Pandorei se va deschide si drumul spre disolutia statului democratic”, sustine Dana Girbovan.

Potrivit acesteia, nu doar Romania, dar Europa si lumea trec printr-o perioada tulbure, in care tot mai multe tari arata ca isi pierd busola centrului democratic.

”Din acest motiv, mai ales in fragila noastra democratie, rolul Curtii Constitutionale este fundamental, fiind singura institutie care are rolul de garant al Constitutiei. Ca orice institutie, Curtea Constitutionala nu este scutita de critici. Aceste critici insa trebuie sa fie argumentate si pragmatice, sa ajute Curtea in realizarea atributiilor pe care le are”, se mai arata in mesajul presedintelui UNJR.

Girbovan considera ca ”toate institutiile statului sunt in acest moment mai mult sau mai putin slabite, ca urmare a faptului ca suntem o societate care nu s-a dezobisnuit inca de pacatosul obicei de a indentifica institutiile cu persoanele care le conduc”.

”Ar fi cu adevarat nociv pentru societate, de aceea, sa se treaca acum la idolatrizarea sau, dimpotriva, demonizarea Curtii Constitutionale. Pe de alta parte, trebuie sa se inteleaga ca deciziile CCR sunt obligatorii, pentru ca asa spune Constitutia. Abia in momentul in care se cere ca aceste decizii sa nu mai fie respectate, se abdica cu adevarat de la statul de drept, cerandu-se, in fapt, suspendarea democratiei”, mai spune Girbovan.

Aceasta afirma ca ”a justifica nerespectarea unei decizii a CCR prin apelul la referendum inseamna pur si simplu a abandona democratia constitutionala si revenirea la „democratia populara” de sorginte bolsevic leninista”.

”Ma intreb cati dintre promotorii unei astfel de actiuni constientizeaza cu adevarat grozavia acestui indemn”, isi incheie Girbovan mesajul.

Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi. CCR arata ca, pentru solutionarea acestui conflict, presedintele urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al DNA.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca decizia CCR valorifica principiul constitutional potrivit caruia procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei. Toader mai sustine ca seful statului nu are nici o abilitare legala pentru evaluarea competentelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang inalt, spre deosebire de ministrul Justitiei.

Mai multi politicieni, printre care fostul presedinte Traian Basescu si fostul premier Dacian Ciolos, au vorbit despre necesitatea organizarii unui referendum in aceasta situatie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: