„Judecatorii CCR sunt varful de lance al penalilor”. USR pune degetul pe rana dupa decizia CCR

politica

Uniunea Salvati Romania sustine ca decizia CCR de a respinge proiectul de revizuire a Constitutiei pe care l-a initiat cu PNL ”ignora votul a peste 6,4 milioane de romani” si anunta ca va continua lupta la nivel parlamentar pentru transpunerea rezultatelor referendumului din 26 mai, cat si pentru adoptarea initiativei civice ”Fara penali in functii publice”.

„Actualii judecatori ai Curtii Constitutionale au dovedit din pacate, inca o data, prin decizia de astazi, ca sunt varful de lance al penalilor din politica romaneasca, lasand acestora portita de a-si acorda amnistie si gratiere pentru faptele de coruptie. Asteptam motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constitutia astfel incat sa respectam rezultatele referendumului din 26 mai si sa scriem explicit interdictia de amnistie si gratiere pentru faptele de coruptie. Decizia de astazi a CCR ignora votul a peste 6,4 milioane de romani si arata, o data in plus, cat de vitala este, pentru functionarea statului de drept si a democratiei, o reformare a CCR si o depolitizare a acestei institutii”, a declarat presedintele USR, Dan Barna, potrivit unui comunicat de presa transmis joi.

Totodata, USR apreciaza ca nu mai exista niciun impediment sa fie transpuse cat mai rapid celelalte prevederi din proiectul de revizuire initiat de USR si PNL.

„Vestea buna de la CCR pentru ziua de azi e ca ‘Fara penali in functii publice’ a trecut din nou de filtrul CCR. De asemenea, extinderea numarului de titulari ai sesizarii CCR in materia ordonantelor de urgenta este acceptata drept constitutionala. Nu de alta, dar nu avem asteptari prea mari de la noul Avocat al Poporului, Renate Weber, si nici de la capacitatea coalitiei PSD-ALDE de a reda Parlamentului functia legislativa in probleme importante. A se vedea si Codul administrativ, adoptat prin OUG. Vestea proasta este ca va trebui sa asteptam motivarea deciziei de azi pentru a intelege in ce fel incalca limitele revizuirii propunerea noastra de a excepta infractiunile de coruptie de la aplicarea amnistiei si gratierii”, a afirmat deputatul USR Silviu Dehelean.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca trebuie lasat la latitudinea legiuitorului sa stabileasca pe cine amnistiaza.

Acestia au amintit de dreptul presedintelui de a acorda gratierea individuala, care se da in primul rand pentru motive umanitare, si au adaugat ca este gresit sa i se interzica sefului statului sa gratieze un condamnat pentru motive ce tin de viata si sanatate.

„S-a constatat ca incalca prevederile articolului 52 textul ce se refera la exceptarea de la posibilitatea amnistiei si gratierii a faptelor de coruptie. Aceasta exceptare afecteaza prevederi ale alineatului 2, articolul 52 ce stipuleaza ca prin revizuire nu pot fi incalcate drepturile si libertatile fundamentale”, au explicat oficialii CCR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: