Judecatorii milostivi au decis: Godei, trimis in arest la vila. Unde o vor trimite oare pe beizadeaua ucigasa din 2 Mai, care are 700 de proprietati?

opinii

Godei, eliberat, arest preventiv, arest la domiciliu, beizadeaua ucigasa, Pascu, vila, interlopi, justitie, prescriere, Romania, jungla

Pe vremea lui Ceausescu exista un banc cam cinic, care zicea, parodiind difuzarea orei exacte la radio: „La semnalul urmator va fi apa calda. A fost apa calda.” Ei bine, cam asa stau lucrurile si azi, cu parodia de justitie din Romania: „dreptatea” judecatorilor dureaza atat de putin incat nici nu-ti dai seama ca exista. Sa luam de pilda cazul fratilor Godei, niste scelerati pe langa care gardienii din lagarele de concentrare naziste pareau Maica Tereza cu uniforma.

Indignarea opiniei publice cand s-a aflat de atrocitatile comise de slugile Firei a fost uriasa, daca va mai amintiti. Daca i-ar fi scos politistii nitel la plimbare pe strada pe „monstri”, multimea i-ar fi linsat. Asa ca judecatorii, dandu-si seama ca nu-i pot elibera, fiindca le-ar pune viata in pericol, au decis sa-i mai tina nitel la racoare, ca oricum e o vara caniculara. Ei stiau prea bine ca furia populara e ca incendiul de prerie: se aprinde repede si se stinge si mai repede. Ca dovada ca astazi, cand s-a decis eliberarea fratilor Godei din arestul preventiv si inlocuirea acestei masuri cu arestul la vila, nimeni n-a mai parut scandalizat.

Va vine sau nu sa credeti, la fel se va intampla si cu beizadeaua ucigasa de la 2 Mai. Il mai tin nitel judecatorii dupa gratii – nu de alta, dar multi romani care au ascultat astazi inregistrarea accidentului comis de el l-ar rupe cu dintii, centimetru cu centimetru, daca l-ar vedea acum pe strada. Dupa care, cand emotia populara se va mai fi domolit, il vor elibera, discret,  sa mearga la taticul si la mamica si sa mai bage niste prafuri, ca sa recupereze drogangeala pierduta in arest. Singura nedumerire a judecatorilor va fi, probabil, la care dintre cele 700 de proprietati ale parintilor camatari il vor „inchide” dupa ce-o sa-l scoata din arestul preventiv.

Iar pe urma, asa cum s-a intamplat in zeci si sute de alte cazuri, isi vor intra in rol avocatii, care, cu un talent de actori inascuti, isi vor da replicile pe scena tribunalelor cu judecatorii si procurorii. Unii vor spune ca beizadeaua e nevinovata ca un ingeras, ca mortii-s de vina, fiindca mergeau pe strada si respirau, altii se vor preface ca-i contrazic, vor veni cu contraargumente si tot asa o vor tine, reprezentatie dupa reprezentatie, cale de vreo opt stagiuni, pana cand judecatorii vor constata ca a intervenit prescriptia si ca mititelul Pascu Jr nu mai poate fi pedepsit, asa ca poate sa-si reia vanatoarea de oameni de unde o lasase.

Pentru ca, ne place sau nu, asta este Romania de astazi: o jungla in care erbivorele, adica oamenii cinstiti, isi vad linistiti de pascut, pana vine un leu cu coama stransa la spate, ca Pascu Jr, si-i vaneaza. Restul celor din turma mugesc putin cand isi vad semenii sfasiati de leu, ridica nitel coarnele, par gata sa-l atace pe leu, dar, cand isi dau seama ca puii lor sunt bine, isi vad mai departe de pascut, pana cand leul va ataca iarasi – poate chiar pe unul dintre puii lor.

Si-n rastimp smecherii, de-alde Godei si Pascu, stau tolaniti la umbra, devorandu-si in liniste prada si numarandu-si banii de spagi. Pentru ca in Romania cine este leu are si lei suficienti sa cumpere pe orice judecator, procuror, politist sau politician si sa sfasie pe cine vrea, fara sa se teama de pedeapsa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: