Judecatorul campion la spagi ar putea primi pensie speciala din puscarie: 14.000 de lei pe luna. El a fost condamnat definitiv la 12 ani de inchisoare

actualitate

Fostul judecator Mircea Moldovan, condamnat la 12 ani inchisoare pentru luare de mita si aflat dupa gratii, vrea sa primeasca pensie speciala in calitate de fost magistrat. El este judecatorul care a sarit gardul vilei in momentul in care procurori DNA i-au aparut la usa.

Moldovan a cerut Tribunalului Bucuresti sa-i fie recunoscuta vechimea in magistratura si astfel sa primeasca pensie speciala in penitenciar, cerere aprobata de instanta. Pensia se ridica la 14.000 lei/luna, informeaza Europa Libera.

„Constata ca reclamantul are dreptul sa solicite inscrierea la pensie de serviciu in temeiul legii nr. 303/2004. Obliga paratul la eliberarea adeverintei tip (…) care sa cuprinda vechimea in magistratura, vechimea in functia de judecator sau de procuror, media veniturilor brute ale unui judecator sau procuror, realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii, in conditii identice de vechime si nivel al instantei sau parchetului si venitul brut realizat la data pensionarii de un judecator sau un procuror, in conditii identice de vechime si nivel al instantei sau parchetului, inclusiv cu concluziile acestuia referitoare la indeplinierea sau nu de catre reclamant a conditiilor de pensionare”, se arata in decizia tribunalului din decembrie anul trecut. Hotararea nu este definitiva, ea urmand sa fie analizata si de Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit legii, un magistrat condamnat pentru fapte de coruptie isi pierde pensia speciala. „Nu beneficiaza de pensia de serviciu judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv ori s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei pentru o infractiune de coruptie”.

Moldovan a invocat in apararea sa ca la momentul demisiei din magistratura nu era in vigoare aceasta norma, nu a fost exclus din breasla din motive imputabile, deci are dreptul la pensie.

„La data demisiei, avea o vechime totala in magistratura de 21 de ani si 16 zile in functia de judecator, 2 ani si 12 zile in functia de consilier juridic si 3 ani si 10 luni in functii didactice in invatamant universitar”, se arata in cererea de chemare in judecata. Moldovan mai solicita judecatorilor sa oblige Tribunalul Bucuresti, „la plata sumei de 1000 lei /zi de intarziere cu titlu de daune interese, solicitare respinsa de instanta.

Conform legii, Moldovan ar urma sa incaseze o pensie speciala deoarece „magistratii cu o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura beneficiaza, la implinirea varstei prevazute de lege, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din venitul brut realizat in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.”

Potrivit unui exemplu concret, un judecator cu grad de tribunal care incasa luna trecuta un salariu de 14.000 de lei, dupa iesirea la pensie el primeste 17.000 de lei pe luna, dupa plata impozitului de 10%.

In 2013, Moldovan a incasat un salariu de 12000 de lei pe luna, asta inseamna ca pensia sa speciala este aproximativ 14.000 de lei.

In luna mai 2018, Mircea Moldovan (63 de ani) era condamnat, definitiv, de instanta suprema la 12 ani si 2 luni inchisoare pentru luare de mita in dosarele de insolventa pe care le judeca.

In mai 2014, Moldovan era suspendat de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din functia de judecator, alaturi de alti trei colegi, dupa ce DNA a cerut arestarea preventiva pentru luare de mita in dosarul milionarului Dan Adamescu. Anterior, Moldovan a fugit de procurorii DNA prin spatele casei sale, sarind un gard in curtea unei fabrici.

In iunie 2014, suspendatul Moldovan isi da demisia din magistratura, nu inainte de a incasa sapte indemnizatii de incadrare lunar brute, asa cum prevede legea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: