Judecatorul Cristi Danilet a depus cerere de pensionare. El a invins gruparea Savonea de mai multe ori, in justitie

news

Cristi Danilet, pensionare, CSM, decizie

Sectia pentru judecatori a CSM are astazi pe ordinea de zi cererea de pensionare depusa de judecatorul Cristi Danilet (48 de ani), in prezent angajat la Tribunalul Cluj, potrivit agendei institutiei.

Danilet s-a intors in magistratura anul acesta dupa ce a castigat si al treilea proces cu Inspectia Judiciara. El fusese exclus din magistratura tot de CSM, in decembrie 2021, pentru o serie de postari facute pe mai multe retele sociale, desi a sustinut ca postarile aveau legatura cu viata privata si nu cu cea profesionala.

In mai 2022, Sectia pentru judecatori a CSM a dispus excluderea pentru a doua oara din magistratura a judecatorului Cristi Danilet pentru abateri disciplinare, constand in apartenenta la o formatiune politica si desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu. Judecatorii care l-au sanctionat pe magistrat si-au terminat intre timp mandatul de membri ai CSM.

In iulie 2022, judecatorul Cristian Danilet a fost exclus pentru a treia oara din magistratura de catre Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, cu majoritate de voturi, pentru „exercitarea functiei cu grava neglijenta”. Toate deciziile CSM s-au bazat pe dosare facute de Inspectia Judiciara.

Danilet a respins la acea vreme acuzatiile CSM, sustinand ca cele doua ONG-uri care au difuzat comunicate critice la adresa Guvernului sunt asociatii apolitice.

„M-am abtinut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si am aratat ca nu CSM e competent sa stabileasca ce este o formatiune politica, ci legea, care pune in aceasta categorie doar ‘partidele politice’, ‘aliantele electorale’, ‘aliantele politice’ si ‘ONG-urile care reprezinta minoritati si candideaza la alegeri’, ceea ce nu este cazul in speta”, arata Danilet.

De asemenea, el sustinea ca CSM i-a reprosat ca a scris un articol stiintific despre educatie publicat de unul dintre cele doua ONG-uri si ca a participat la o intalnire nepublica a membrilor unuia dintre cele doua ONG-uri, declarat ‘formatiune politica’ de catre CSM.

„Pentru cine nu stie: cele doua ONG-uri sunt infiintate legal, de catre un judecator, ca asociatii neguvernamentale, apolitice si nonprofit. Unul se ocupa de educatia juridica, celalalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desfiintarea lor vreodata pentru ca si-ar fi incalcat statutul propriu”, mai spunea judecatorul.

Si in acest ultim caz, Danilet a contestat decizia CSM in instanta, avand castig de cauza. In ultimii ani, Danilet s-a remarcat constant in spatiul public prin mesaje si actiuni pro-reforma, fiind considerat un adversar declarat al asa-numitei „grupari Savonea” – numita astfel dupa Lia Savonea, fosta sefa a CSM.

Aceasta a fost considerata de numeroase publicatii independente liderul gruparii antireformiste din CSM, care a justificat modificarile PSD la legile Jusitiei pe vremea lui Dragnea si a impus procurorii Sectiei speciale si seful Inspectiei judiciare, care au hartuit magistratii incomozi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: