Judecatorul Danilet demonteaza viclesugul prin care Tudorel Toader incearca sa le scape de Shhaideh si Plumb din afacerea Belina

actualitate

Judecatorul Cristi Danilet demonteaza teoria ministrului Justitiei conform careia procurorii nu pot ancheta hotarari ale guvernului, facand referire la modul in care a fost transferat lacul Belina din proprietatea statului.

„Ministrul Justitiei are dreptate: procurorii nu verifica legalitatea unei Hotarari de Guvern. Ci procurorii verifica conduita oamenilor care au participat la elaborarea si adoptarea unei Hotarari de Guvern. Daca acestia au incalcat legea penala, vor fi trasi la raspundere”, a notat Cristi Danilet pe Facebook.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat marti ca legalitatea unei hotarari de guvern este verificata de judecatorul specializat in contencios administrativ si nu de catre procuror.

„De principiu, hotararile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, in ierarhia actelor normative. Hotararile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. In aceasta ipoteza, ca e hotarare de guvern, ca este un ordin de ministru, verificarea legalitatii actelor normative infralegale se realizeaza de catre instanta de contencios administrativ. Stiti ca multe hotarari de guvern au fost atacate la instantele de contencios administrativ, spre a se verifica de catre judecator legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, in opinia mea, legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorul, ci o verifica judecatorul specializat in contencios administrativ”, a spus Toader, intrebat cum comenteaza decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotarari de guvern in dosarul „Belina”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: