externe

Jumatate dintre spionii rusi din Europa au fost expulzati, anunta directorul MI6: „Peste 400 de ofiteri de informatii care operau sub acoperire diplomatica”

Jumatate dintre spionii rusi care opereaza sub acoperire diplomatica in Europa au fost expulzati de la inceputul razboiului din Ucraina, a declarat seful MI6 la o conferinta de securitate din SUA, informeaza The Guardian.

Richard Moore, care conduce serviciile britanice de informatii externe, a declarat ca expulzarea a aproximativ 400 de diplomati rusi din tari din Europa continentala, inclusiv Franta si Germania, a redus dramatic capacitatile de spionaj ale Kremlinului.

Vorbind la conferinta de securitate Aspen, el a declarat ca agentiile de informatii occidentale au facut eforturi „destul de concertate” pentru a anihila retelele de spionaj rusesti de la inceputul invaziei.

„Astfel, in intreaga Europa, aproximativ jumatate – la ultima numaratoare, ceva mai mult de 400 de ofiteri de informatii rusi care opereaza sub acoperire diplomatica – au fost expulzati”, a spus Moore.

„Acest lucru a redus probabil la jumatate capacitatea lor de a-si face treaba de a spiona pentru Rusia in Europa”.

Este pentru prima data cand MI6 a facut publica estimarea sa privind impactul expulzarilor coordonate ca raspuns la invazia din februarie. Desi cifra de 400 de persoane, dintr-o gama larga de natiuni, fusese contabilizata anterior, proportia nu fusese calculata.

Spionii rusi, la fel ca si ofiterii de informatii din aproape toate tarile importante, pretind de obicei ca isi desfasoara activitatea sub acoperire la ambasada tarii lor. Doar o mana de spioni pe termen lung – asa-numitii ilegali – pretind ca sunt cetateni obisnuiti, actionand in afara cadrului diplomatic.

Germania a dat afara 40 de diplomati rusi in aprilie, iar Franta 41. Marea Britanie este una dintre putinele tari care nu a expulzat niciun diplomat acuzat de spionaj, desi acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca Regatul Unit le-a spus celor 23 de diplomati sa plece in 2018 in urma otravirii de la Salisbury si nu se crede ca vreunul a fost inlocuit.

Moore a declarat ca doi ilegali au fost demascati, inclusiv un rus care pretindea ca este irlandezo-brazilian si care a incercat si nu a reusit sa obtina un stagiu la Curtea Penala Internationala de la Haga in aprilie. De atunci, un tribunal brazilian l-a condamnat pe Serghei Cerkasov la 15 ani de inchisoare pentru utilizarea de documente de identitate false.

Moore a declarat ca este de parere ca razboiul din Ucraina este „o campanie care poate fi castigata” de Kiev si ca Rusiei ii va fi „din ce in ce mai greu sa furnizeze forta de lupta si materiale in urmatoarele saptamani”, in timp ce razboiul se indreapta spre o faza critica inainte de schimbarea vremii.

Moore a declarat ca este de acord cu omologul sau de la CIA, Bill Burns, ca nu exista „nicio dovada ca Putin sufera de o stare de sanatate grava”. In primele faze ale razboiului au existat speculatii potrivit carora presedintele rus ar fi avut cancer sau o alta boala grava si ar fi luat steroizi.

De asemenea, Moore a fost de acord cu seful CIA ca China nu furnizeaza arme Rusiei deoarece Beijingul se teme ca ar putea fi lovit de sanctiuni economice occidentale, dar a spus ca el crede ca „daca ar putea furniza arme si ar scapa nepedepsiti, ar face-o”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

11 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

11 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

11 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

11 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

11 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

11 ore ago