politica

Presedintele Academiei Romane este de acord cu desfiintarea CNATDCU: „Este o institutie anacronica”

Presedintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, le-a transmis rectorilor din Romania ca este de acord cu desfiintarea CNATDCU, institutie care verifica daca lucrarile de doctorat sunt plagiate. Masura este puternic contestata de societatea civila mai ales ca a aparut in contextul acuzatiilor de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciuca.

“Dragi colegi, CNATDCU este o institutie anacronica si sunt de acord ca trebuie desfiintata. Pentru plagiate, avem comisiile de etica de la toate nivelele. Imi cer scuze ca intervin din afara, nemaifiind rector. Spor in toate! IAPop”, a scris Pop, fost rector al Universitatii Babes Bolyai, pe un grup de WhatsApp, in care sunt peste 100 de persoane, rectori din toata tara, precum si fosti ministri ai Educatiei.

Ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, a explicat la TVR INFO de ce a fost schimbata denumirea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare si in ce constau prevederile noii Legi a invatamantului superior.

”Pentru ca in orice stat in care exista un sistem performant de educatie, acordarea titlului de doctor este prerogativ al universitatii. In orice stat cu sistem avansat de educatie. Universitatile acorda titluri de licenta, masterat si doctorat. Pe de alta parte, universitatile sunt cele care organizeaza admiterea, organizeaza inmatricularea studentilor doctoranzi. Organizeaza si asigura procesul de pregatire doctorala. Universitatile stabilesc conditiile de sustinere. Universitatile asigura indrumarea, sustinerea si notarea examenelor si referatelor. Iar la finalul pregatirii doctorale, tot universitatile asigura si asuma, subliniez asuma, sustinerea tezei de doctorat. Este firesc si imperios necesar ca toate institutiile de invatamant superior sa-si asume responsabilitatea acordarii titlului de doctor” a explicat la TVR INFO Sorin Cimpeanu.

El a precizat ca verificarea plagiatului in lucrarile de doctorat va fi facuta de Comisia Nationala de Etica a Titlurilor Universitare (CNETU).

La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru, a declarat ca noile legi ale Educatiei desfiinteaza CNATDCU, dar se infiinteaza Comisia Nationala de Etica a Titlurilor Universitare care ii va prelua atributiile si va avea in responsabilitate situatiile de plagiat sau alte tipuri de nereguli privind incalcari ale eticii.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), sub numele de “Comisia superioara de diplome”, a fost introdusa pentru controlul politic al sistemului de invatamant in anul 1950, dupa reforma din 1948, de catre comisarii sovietici si a fost perfectionat in epoca Ceausescu.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

10 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

10 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

10 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

11 ore ago