news

Jurnalist britanic, impresionat de ospitalitatea Romaniei fata de ucraineni: „Mancare, bauturi calde, autobuze gratuite, ajutor, voluntari, amenajare camere. Caz de manual al unei abordari civilizate si umane a refugiatilor”

Corespondentul ziarului britanic The Guardian, Shaun Walker, s-a declarat impresionat de modul in care romanii ii asteapta pe refugiatii ucraineni la granita.

”Tocmai am plecat din Ucraina in Romania. Cozi uriase de peste 6 ore in zapada si vant, cauzate de controalele la frontiera cu Ucraina. Pe partea romana: mancare, bauturi calde, autobuze gratuite, ajutor, voluntari, amenajare camere. Calatorie gratuita cu trenurile din Romania. Caz de manual al unei abordari civilizate si umane a refugiatilor”, a scris Walker pe Twitter.

Romania a cheltuit 54,7 milioane lei pentru a veni in sprijinul refugiatilor, a precizat miercuri purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru, la finalul sedintei Executivului.

„Guvernul este in contact permanent cu Comisia Europeana. In privinta calculelor pe care tara noastra le face, in vederea decontarii cheltuielilor efectuate cu sprijinirea refugiatilor din Romania, exista zilnic updatari ale acestor cheltuieli. La momentul la care vorbim sunt 54,7 milioane lei cheltuiti de Romania pentru a veni in sprijinul refugiatilor. Prin ministerele de linie, la nivelul Cancelariei prim-ministrului, se centralizeaza toate aceste sume si ele vor fi inaintate Comisiei Europene, care in acest moment lucreaza la mecanismele pentru fiecare tip de decontare de cheltuiala de care avem nevoie”, a aratat el, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.

Carbunaru a reamintit ca mai multi membri ai Comisiei Europene au fost in aceste zile in Romania pentru a sustine tara noastra in gestionarea situatiei generate de sosirea unui numar mare de refugiati.

„De altminteri, si vizata comisarului european Lenarcic (Janez Lenarcic – comisarul european pentru gestionarea crizelor – n.r.) se inscrie in aceste eforturi pe care Comisia Europeana le-a facut, de a fi alaturi de statele membre, in special Romania si Polonia, care sunt afectate de valurile de refugiati din Ucraina. Comisarul pentru Afaceri interne, dar si presedinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost prezenti in Romania in ultimele zile, pentru a vedea ce se intampla si pentru a asigura ca vor lua masuri de sprijinire a tarilor care gestioneaza aceasta situatie”, a spus Carbunaru.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Xi Jinping la Paris, ce a discutat cu Macron si Ursula von der Leyen: „China sa isi foloseasca toata influenta asupra Rusiei pentru a pune capat razboiului”

Presedintele francez Emmanuel Macron si presedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen l-au presat pe…

10 minute ago

Aterizarea unui avion pe o autostrada aglomerata din Letonia. Cu ce probleme s-a confruntat pilotul – Video

Un avion cu doua persoane la bord a aterizat de urgenta pe o autostrada din…

2 ore ago

Profesorii iranieni au iesit in strada in toata pentru a cere reforme in educatie. Regimul a trecut la represalii

Profesorii din Iran au iesit in strada in sprijinul reformelor din sectorul educatiei si pentru…

2 ore ago

Raportul oficial, cum a aparut craterul din mijlocul Slanicului: „Efectul actiunii apei care circula prin subsol pe dedesubtul stratului de asfalt”

Autoritatile au dat publicitatii, luni un raport preliminar in cazul surparii unei zone din centrul…

3 ore ago

Scad puternic temperaturile, se raceste vremea in Romania. Ploile vor predomina in majoritatea regiunilor in urmatoarele doua saptamani

Vremea se va raci in majoritatea regiunilor tarii in urmatoarele zile, insa de la mijlocul…

2 ore ago