Jurnalist TVR, cenzurat de MAE la conferinta lui Timmermans. Intrebarea care nu a putut fi pusa

news

Jurnalistul TVR Alex Costache a povestit marti pe Facebook cum oficialii Ministerului de Externe l-au impiedicat sa-i puna o intrebare prim-vicepresedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, care a participat zilele acestea, in Bucuresti, la reuniunea informala a ministrilor de Externe din UE.

„Povestea intrebarii care nu a putut fi pusa. Deocamdata. D-le Timmermans, ia in calcul Comisia Europeana sa dea in judecata Romania la CJUE, asa cum a facut-o in cazul Poloniei si Ungariei, pentru ca nu respecta recomandarile CE in cadrul MCV?” Cu aceasta intrebare in minte, m-am dus de dimineata la reuniunea informala a ministrilor de Externe din UE de la sediul BNR. La doorstep, cei de la MAE m-au intrebat ce intrebare am.

?!Intrigat, banuind ca e o capcana, dar nevrand totusi sa mint, am raspuns sec: ‘Legat de MCV’. Acum, imi pare rau ca nu am mintit. In fine, la doorstep, Timmermans nu a dorit sa stea la declaratii. ‘Nicio problema’, am zis. Urma o conferinta de presa.

Intre timp, primesc informatii ca reprezentantii MAE vor sa ne sara de la intrebari. Din ratiuni de timp, sunt doar 4 intrebari, 2 presa internationala, 2 presa romana. Le-am transmis ca TVR-ul in calitate de broadcaster oficial are dreptul la o intrebare. ‘La voi vine dl. Ciamba diseara in Jurnal, nu e normal sa puneti tot voi intrebari si acum!’ ‘Dar eu nu am intrebari pentru dl. Ciamba, ci pentru dl. Timmermans!”, povesteste Costache cum s-au desfasurat lucrurile, mentionand ca in locul sau a fost lasat sa-i puna intrebarea liderului CE un jurnalist de la Romania Tv, televiziunea controlata de Sebastian Ghita.

„Cum vedeti viitorul UE in contextul migratiei si al amenintarilor teroriste?”, a fost intrebarea terna a reporterului in cauza.

„In fine, nu am fost lasat de Guvern/MAE sa pun aceasta intrebare, dar sunt sigur ca vor mai fi ocazii. Poate intreaba chiar Danilet si magistratii romani cand vor merge la Bruxelles pe 3 aprilie si se vor intalni cu Timmermans. Nu mai e mult”, incheie Costache.

Acesta arata si de ce era importanta intrebarea lui, raspunsul aducand informatie de interes cetatenilor, astfel ca TVR ar fi avut ocazia sa-si indeplineasca obiectivul tocmai reiterat de conducere in noua politica editoriala: acela de a informa si educa publicul.

„CJUE a fost sesizata oricum de magistratii romani pe legile Justitiei. Una dintre deciziile pe care trebuie sa le ia CJUE este legata de desfiintarea Sectiei speciale de anchetare a magistratilor. Actiunea de la CJUE nu merge insa foarte repede. In cazul Poloniei s-a rezolvat in 18 zile pentru ca a fost vorba de actiunea in judecata a Comisiei Europene. Polonezii au schimbat si ei legile Justitiei si au redus varsta de pensionare a magistratilor de la Curtea Suprema astfel incat sa scape de unii judecatori incomozi. CJUE i-a blocat si Polonia nu a mai avut ce face.

La fel in cazul Ungariei. In urma demararii unei proceduri accelerate de infringement fata de Ungaria, pe problema independentei justitiei, Comisia Europeana a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii care, printr-o decizie din 6 noiembrie 2012, a retinut incalcarea de catre statul maghiar a Directivei 2000/78/EC”, explica jurnalistul.

Acesta adauga ca riscul nerespectarii recomandarilor Comisiei Europene in cadrul MCV, ale Comsiei de la Venetia si ale GRECO, grupul statelor anticoruptie, este foarte mare.

„A explicat foarte bine fostul presedinte Traian Basescu (care desi nu este un prieten al Justitiei, stie ce vorbeste): A avea o justitie recunoscuta este un mare avantaj pentru ca sunt recunoscute deciziile instantelor din Romania. Daca apuci si intri in infringement pe justitie, atunci se opreste ceasul. Deciziile justitiei din Romania nu mai sunt recunoscute si puse in aplicare pe teritoriul UE.

A nu respecta recomandarile CE inseamna practic sa nu respectam Tratatul UE. Noi am cerut sa fim in UE si trebuie sa respectam regulile lumii civilizate. Altfel, vorba lui Timmermans: ‘Daca nu faceati pasul istoric de a intra in UE, ceea ce Putin face acum in Ucraina, o facea si in Romania'”, conchide Alex Costache.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: