Jurnalistul german desfiinteaza comunicatul Jandarmeriei: „Mi-e deja rusine. Comunica public ca noaptea e zi, ca albul e negru”

politica

Jurnalistul german Paul Arne Wagner are o reactie ironica fata de comunicatul Jandarmeriei in care se sugereaza ca nu ar jurnalist. „Ar trebui sa putam banderole? Sepcute cu cozoroc la spate? Sau simplu sa ne punem girofar in crestet?”, scrie Wagner pe Facebook.

„Ne-am fi asteptat astazi la scuze de la Jandarmeria Romana pentru comportamentul de ieri la Guvern, la cateva demisii ale sefilor acestei institutii. Dar nici vorba de asa ceva. In schimb, Jandarmeria a iesit cu declaratii mincinoase de tipul Radio Erevant.

‘Purtarea, la vedere, a unui badge inscriptionat ‘PRESS’ nu reprezinta un act oficial’, a spus Jandarmeria referindu-se la mine, adaugand calomnios ca am ‘sustinut’ ca sunt jurnalist.

Legitimatia mea de presa, pe care o purtam la vedere, urmeaza formatul international, a fost acceptata de toate institutiile nationale, europene si internationale unde am lucrat pana acum.

Daca Jandarmeria Romana se considera o institutie potrivita sa decida cum trebuie sa arate legitimatiile de presa, ar trebui sa comunice public.

Ar trebui sa putam banderole? Sepcute cu cozoroc la spate? Sau simplu sa ne punem girofar in crestet?

Ca eu aveam in momentul in care m-au ridicat din senin legitimatie, rucsac mare cu echipament, o camera la gat nu am fost suficient de vizibil pentru Jandarmii care m-au ridicat de la spate, pe trecerea de pietoni, din multime.

In plus, costumul de interventie al fortelor speciale ale jandarmeriei, costumul acesta de luptator cu platose, fara nici o inscriptie la vedere, nu reprezinta nici el un „act ofical”. Nu au nici un insemn, iar noi nu avem cum sa ne dam seama ca cine sare pe noi este un angajat al statului, si care anume, sau un hot.

‘Cel in cauza a fortat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni’, a mai spus Jandarmeria Romana despre mine. M-am uitat in dictionarul de limba romana, ca poate am inteles gresit: Dispozitiv inseamna ‘dispunerea pe teren a trupelor in vederea unei actiuni de lupta’. Mie nu mi se pare alegerea potrivita a cuvintelor cand incerci sa te adresezi cetatenilor. Eu nu am fortat pe nimeni, singurul om fortat in situatia respectiva am fost eu. Si totusi, e clar ca un singur om nu poate forta nici dispozitive si nici formatiuni de lupta.

In incheierea comunicatului despre mine, Jandarmeria adauga: ‘orice persoana care participa la acest gen de evenimente publice trebuie sa aiba un comportament adecvat si sa respecte indicatiile fortelor de ordine care se afla in strada pentru linistea si siguranta tuturor cetatenilor’. Eu nu am primit nici o indicatie de la fortele de ordine – care nu pot, sau nu stiu sa comuncie. Si singurii din povestea aceasta care nu au avut un comportament adecvat, si care au pus in pericol siguranta cetatenilor, au fost jandarmii.

Si mai spun ca declaratia aceasta indrazneste sa vina dupa ce s-au difuzat suficiente imagini cu momentul respectiv. Jandarmeria Romana vine si comunica public ca noaptea e zi, ca albul e negru.

Noi cu echipa Passport Productions documentam de mai bine de un an protestele, pentru un film docuemntar de lung metraj, si in consecinta am vazut si documentat multe abuzuri ale Jandarmeriei.

Mie mi-e deja rusine ca atunci cand se vorbeste despre abuzurile de ieri se vorbeste atat de mult despre mine, cand ceea ce conteaza e ca ce mi s-a intamplat mie se intampla de atata timp la proteste (e adevarat ca dimensiunea lor a crescut, ca si numarul celor ridicati). Ceea ce e cu adevarat important este ca ce mi s-a intamplat mie se intampla atat de multor cetateni romani care incearca sa foloseasca dreptul la libera exprimare si protest. Si mult mai rau, oamenii sunt batuti. Chiar ieri am intalnit in sectia de politie un cetatean care fusese lovit, incatusat, care nici el nu a avut dreptul sa citeasca procesul lui verbal. Si mie mi se apre ca despre asta nu suntem suficient de revoltati”, a scris jurnalistul german pe Facebook.

Jandarmeria a transmis, miercuri, un comunicat de presa in care anunta ca l-a amendat pe jurnalistul german Paul Arne Wagner cu 500 de lei. Jandarmeria sustine ca Wagner „nu a facut dovada cu un document oficial” ca este jurnalist, in conditiile in care nicio institutie din Romania nu emite astfel de dovezi.

„Jandarmeria Romana sanctioneaza comportamentul necorespunzator pe care il manifesta o persoana, indiferent de calitatea acesteia. Cel in cauza a fortat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia si conducerea la Sectia de Politie unde a fost sanctionat contraventional cu amenda de 500 lei. Pe de o parte, mentionam ca, desi persoana respectiva a sustinut ca este jurnalist, nu a facut dovada cu un document oficial care sa ateste aceasta calitate. Purtarea, la vedere, a unui badge inscriptionat ‘PRESS’ nu reprezinta un act oficial”, se afirma intr-un comunicat al Jandarmeriei Capitalei.

„Pe de alta parte, reiteram faptul ca, indiferent de calitatea profesionala pe care o are orice persoana care participa la acest gen de evenimente publice trebuie sa aiba un comportament adecvat si sa respecte indicatiile fortelor de ordine care se afla in strada pentru linistea si siguranta tuturor cetatenilor”, precizeaza institutia.
In urma incidentelor de la protestul de miercuri seara, jandarmii au dus la sectie 6 persoane, fiind dispuse amenzi in valoare de 7.500 de lei.

Opt persoane, printre care si Paul Arne Wagner, un jurnalist german stabilit de doi ani in Romania, au fost ridicate de jandarmi si duse la Politie, pe motiv ca au blocat traficul pe bulevardul Aviatorilor, la protestul de miercuri seara fata de modificarea Codului de procedura penala.

Comentarii: