politica

Justitia in programul de guvernare al PNL. Masuri mult asteptate, Iordache, Nicolicea si Serban Nicolae sunt negri

Guvernul opteaza pentru stoparea modificarilor aduse Codurilor penale aflate in Parlament, dupa reintoarcerea acestora de la CCR, relansarea procesului urmand sa se faca doar dupa consultari si pe baza avizelor Comisiei de la Venetia, prevede programul de guvernare propus de liberali. Ministrul propus de PNL pentru Justitie este Catalin Predoiu.

„Guvernul opteaza pentru stoparea acestor modificari aduse Codurilor penale, aflate in Parlament, dupa reintoarcerea lor de la CCR, care a stabilit ca aproximativ 90 de articole erau neconstitutionale in urma acestor modificari. Aceeasi solutie se impune si pentru aproximativ 70 de propuneri legislative depuse in Parlament pentru modificari punctuale ale Codurilor penale, elaborate fara ca ele sa fi fost rodul unei conceptii unitare care sa le coreleze. Guvernul considera ca relansarea unui proces de modificare a Codurilor penale trebuie sa intruneasca cateva conditii esentiale: a) sa plece de la un proiect coerent si unitar elaborat de o comisie de specialisti in domeniu sub coordonarea Ministerului Justitiei, la care reprezentantii CSM si ai organizatiilor profesionale ale magistratilor, precum si ai profesiilor juridice sa participe cu statut de membru, b) sa fie precedat de o dezbatere larga si incluziva cu societatea civila si profesiile juridice, atat in primele etape ale redactarii proiectului, cat si inainte de sesizarea Parlamentului si pe parcursul dezbaterii in Parlament in cadrul comisiilor juridice ale celor doua Camere, c) sa aiba la dispozitie inclusiv avize consultative prealabile ale Comisiei de la Venetia”, se precizeaza in document.

Potrivit acestuia, Guvernul va initia, prin Ministerul Justitiei, un dialog permanent in acest sens cu CSM, asociatiile profesionale, profesiile juridice, comisiile juridice din Parlament, Comisia Europeana si Comisia de la Venetia, pentru identificarea unor solutii care sa intruneasca votul majoritatii si sa poata fi adoptate de Parlament.

„Guvernul are in vedere in special situatia Sectiei speciale pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, sistemul de pensionare anticipata introdus cu incepere de la 1.01.2020, (…) restrangerea atributiilor Presedintelui Romaniei si a CSM in procedura de numire a procurorilor de rang inalt, recursul compensatoriu. La acestea se adauga si alte vulnerabilitati semnalate de Rapoartele (…) privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, Rapoartele de evaluare ale Grupului de State contra Coruptiei (GRECO), avizele Comisiei de la Venetia. Guvernul va urmari rezolvarea acestor vulnerabilitati in litera, dar si spiritul rezultatului Referendumului asupra Justitiei desfasurat la initiativa Presedintelui Romaniei”, se mai arata in programul de guvernare propus.

Conform documentului, Guvernul va aloca resursele necesare bunei functionari a instantelor si parchetelor, printre prioritati aflandu-se extinderea numarului de sali de judecata, si va continua proiectul „Centrul Judiciar” („Cartierul Justitiei”).

De asemenea, o alta prioritate este actualizarea si repararea deficientelor programului „Ecris”, trecerea la pregatirea digitalizarii in sistemul judiciar, iar personalul alocat desfasurarii actului de justitie trebuie sa fie suficient.

Guvernul PNL isi propune sa reactioneze „metodic, planificat si dur” impotriva gruparilor de crima organizate care vizeaza traficul de persoane, alocand in acest sens resursele necesare Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, mai arata programul de guvernare.

„Gruparile de crima organizata, ‘clanurile de interlopi’, ‘mafiile’ de tot felul, de la cele care practica rapirile si traficul de persoane sau de organe la cele economice, de la ‘mafia’ drogurilor la ‘mafia’ lemnului sau ‘mafia’ tigarilor de contrabanda, vor primi din partea Guvernului un raspuns pe masura, in raport de riscurile semnificative pe care le genereaza”, se mentioneaza in document, precizandu-se ca Guvernul PNL va initia „o actiune concertata multi-institutionala in care Ministerul Justitiei se va implica potrivit competentelor sale”.

Politica penala va include principiul preventiei, al recuperarii prejudiciilor, al mijloacelor alternative de pedeapsa, al mijloacelor moderne in cazurile de masuri preventive (bratari electronice), al pedepselor disuasive pentru cazurile de coruptie. In acest efort, dimensiunea preventiva din Strategia Nationala Anticoruptie are un rol esential, iar Guvernul va concentra actiunea sa pe aspectul preventiei in institutiile guvernamentale, mai precizeaza programul.

Totodata, Guvernul PNL vizeaza accentuarea principiului recuperarii prejudiciilor si sprijinirea constanta a activitatii Directiei Nationale Anticoruptie, alocand resursele logistice, financiare si de resurse umane necesare.

Guvernul isi mai propune, pentru rezolvarea problemei conditiilor de detentie, modernizarea si extinderea capacitatii penitenciarelor existente, prin constructia de corpuri de cladire noi de cate aproximativ 200 de locuri in fiecare penitenciar, indica programul, mentionandu-se ca recursul compensatoriu, asa cum a fost in final adoptat de Parlament, a condus la eliberarea unui numar considerabil de infractori periculosi, dintre care unii au comis deja noi infractiuni si s-au intors in penitenciare.

In privinta arhivei SIPA, Guvernul, prin Ministerul Justitiei, urmeaza sa angajeze un dialog structurat cu CSM, asociatiile profesionale ale magistratilor si Parlament, pentru identificarea celei mai bune masuri, astfel incat sa se asigure o protectie adecvata a datelor si informatiilor, precum si sa se elimine orice risc de santaj la adresa magistratilor sau justitiabililor. In absenta unei solutii care sa intruneasca un consens inter-institutional, Executivul liberal isi propune sa creeze cadrul normativ, prin hotarare de guvern, pentru sigilarea arhivei si depunerea ei spre pastrare si conservare la Arhivele Nationale.

Guvernul PNL va actiona in directia ridicarii MCV, „pe baza unei cooperari pe care o doreste si o solicita fara echivoc loiala si onesta din partea CE si a tuturor statelor membre”.

„Politicile publice ale Guvernului Partidului National Liberal in domeniul Justitiei se intemeiaza pe atasamentul absolut fata de principiul conform caruia drepturile si libertatile cetatenesti sunt sacrosancte, garantate de Constitutie, pactele si tratatele internationale privind drepturile omului la care Romania este parte, Tratatul Uniunii Europene, Carta drepturilor si libertatilor fundamentale a UE si Conventia Europeana a Drepturilor Omului – CEDO”, mai indica programul propus de liberali.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

„Specialistii” lui Piedone: Sefa auditului intern din Primaria Sector 5 si-a luat bacalaureatul la 33 de ani. Piedone, la 32 de ani

Sefa Serviciului Audit Intern din cadrul Primariei Sector 5, Adriana Narcisa Dicu, a obtinut diploma…

30 de minute ago

Propagandistul american Tucker Carlson il ridica in slavi pe ideologul lui Putin, Aleksandr Dughin, intr-un interviu publicat online – VIDEO

Jurnalistul american Tucker Carlson a publicat un interviu cu filosoful rus Aleksandr Dugin, a carui…

2 minute ago

Institutul pentru Studiul Razboiului: armata rusa pregateste o ofensiva masiva pentru luna mai, dar nu a ales inca frontul pe care va ataca

Trupele rusesti au mai multe optiuni tactice pentru viitoarele ofensive in apropiere de Avdiivka, dar…

32 de minute ago

INSCOP il contrazice pe Pieleanu, Firea este pe locul 3. Surpriza mare, Opozitia conduce in Bucuresti si in privinta votului politic

Actualul primar al Capitalei Nicusor Dan se afla pe primul loc in intentiile de vot…

2 ore ago