Kadirov isi ia talpasita, se teme de razbunarea Ucrainei. Anunta ca demisioneaza din fruntea Ceceniei: „A venit si vremea mea”

externe

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadirov, a anuntat sambata ca intentioneaza sa plece din fruntea tarii sale. El nu a dat nicio explicatie logica pentru aceasta decizie, sustinand doar ca „a venit si vremea mea”.

„De 15 ani incoace, conduc republica. Avem un proverb printre caucazieni, ceceni. Indiferent cat de respectat, de mult asteptat este un oaspete, daca pleaca la timp, atunci este si mai placut. Cred ca a venit si vremea mea. Pana cand nu ma dau afara. Mi se pare ca sunt deja batran. Candva eram cel mai mic, fara experienta. Si acum am ramas acelasi nepriceput, dar tineretea mea a plecat undeva”, a spus Kadirov intr-o inregistrare video.

Ramzan Kadirov a declarat in urma cu o saptamana ca „ar fi reusit sa captureze Kievul” daca presedintele rus Vladimir Putin i-ar fi permis sa faca acest lucru. El a reactionat astfel dupa ce Kievul a anuntat ca il pune sub urmarire penala pentru crime de razboi.

Kadirov a facut aceste declaratii intr-un mesaj audio publicat pe Telegram.

„Daca m-ati fi intrebat pe mine, as fi luat Kievul cu mult timp in urma, iar Zelenski si cei ca el ar fi fost deja in subsol pentru interogatorii… Asa ca multumiti-i lui Putin ca nu ne-a permis sa luam Kievul si sa va interogam complet”, a spus Kadirov, citat de ukranews.com.

Pe 16 martie, Kadirov, care a afirmat ca se afla in apropiere de Kiev, a postat un videoclip de pe aeroportul din Groznii, capitala Ceceniei.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anuntat anterior ca a strans „dovezi incontestabile ale unor crime de razboi” comise de liderul cecen Ramzan Kadirov si de doi dintre aliatii sai apropiati, Daniil Martynov si Huseyn Mezhidov. SBU ii acuza pe acestia ca au ordonat si gestionat operatiuni militare rusesti care au implicat retinerea ilegala a civililor ucraineni, folosindu-i ca „scut uman”, precum si alte incalcari.

Comentarii: