Kemal Kilicdaroglu: Opozitia il alege pe „Gandhi al Turciei” pentru a-l infrunta pe Erdogan in alegeri

externe

Partidele de opozitie din Turcia, adesea divizate, s-au reunit pentru a alege un singur candidat care sa-l infrunte pe presedintele Recep Tayyip Erdogan in alegerile din luna mai, relateaza BBC.

Kemal Kilicdaroglu conduce principalul partid secular de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CHP), de centru-stanga.

Sondajele sugereaza o cursa prezidentiala stransa intr-o tara extrem de polarizata dupa doua decenii de guvernare autoritara a lui Erdogan.

Criza economica si erorile comise in timpul cutremurului de luna trecuta l-ar putea face pe acesta mai vulnerabil decat la alegerile anterioare.

O multime imensa de sustinatori l-a aclamat pe Kilicdaroglu, un fost functionar public, in momentul in care a fost ales de o alianta de opozitie formata din sase partide.

Cunoscut sub numele de „Gandhi Kemal” sau „Gandhi al Turciei” pentru asemanarea sa cu liderul indian al drepturilor civile Mahatma Gandhi, barbatul linistit, in varsta de 74 de ani, ofera o viziune radical diferita, atat ca substanta, cat si ca stil, de cea a inflacaratului si carismaticului Erdogan.

Cu toate acestea, unii dintre aliatii lui Kilicdaroglu se tem ca acesta nu are atractivitate populara.

El le-a promis sustinatorilor sai ca va guverna Turcia prin consens si consultare.

„Masa noastra este masa pacii”, a declarat el, citat de agentia de presa Reuters. „Singurul nostru obiectiv este sa ducem tara spre zile de prosperitate, pace si bucurie”.

El a mai spus ca va readuce tara la un sistem parlamentar. Erdogan a facut tranzitia la un sistem prezidential in 2018, obtinand puteri radicale.

CHP a fost creat de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, si este cel mai vechi partid politic din tara, desi nu mai este la putere la nivel central din anii 1990.

Cu toate acestea, Kilicdaroglu si-a largit aria de atractie prin acceptarea grupurilor minoritare si a format aliante cu partide de dreapta.

De asemenea, el s-a aratat dispus sa il infrunte pe Erdogan, un lider care a devenit din ce in ce mai intolerant fata de critici.

In timpul cutremurului din februarie, in care peste 45.000 de persoane au fost ucise in sud-estul Turciei, Kilicdaroglu a condus atacurile impotriva guvernului, despre care a spus ca a permis coruptia si standardele de constructie slabe.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: