Kenyeni atrasi cu joburi in vanzari si transformati in infractori cibernetici. Nu toate profilurile atragatoare de pe Tinder, Instagram si Facebook sunt ceea ce crezi!

life

Daca ceva pare prea frumos pentru a fi adevarat, probabil ca este. Acesta a fost mesajul Ministerului Afacerilor Externe din Kenya, cand a avertizat solicitantii de locuri de munca care au fost atrasi de promisiunea unor caini cu covrigi in coada in Asia de Sud-Est, potrivit BBC.

Avertismentul vine in urma salvarii a peste 60 de kenyeni din Myanmar si Laos in ultimele luni – dupa ce locurile de munca in vanzari si servicii clienti pentru care au ajuns in Thailanda s-au dovedit a fi o acoperire pentru criminalitatea cibernetica, prostitutie si chiar furt de organe.

„Deja un tanar kenyan a murit in urma unei operatii in fabricile conduse de chinezi din Myanmar”, a declarat ministerul saptamana trecuta.

Sub rezerva anonimatului, BBC a vorbit cu doua femei despre experientele lor recente. O tanara de 31 de ani, care are o diploma in management hotelier, si o absolventa de liceu in varsta de 35 de ani, au povestit cum au plecat in Thailanda in august cu promisiunea unui salariu lunar de 800 de dolari.

Cu o luna inainte de plecare, fiecare dintre ele imprumutase aproape 2.000 de dolari pentru a plati agentii pentru calatorie si un training.

Cu toate acestea, la sosirea in Thailanda, au fost duse in Laosul vecin, intr-o cladire de 15 etaje, care a devenit resedinta lor permanenta desi nu stiau in ce oras sau oras se aflau.

Aici au aflat ca, in loc de post in departamentul de relatii clienti, au fost aduse acolo pentru a se angaja in activitati de criminalitate cibernetica – si anume pentru a viza americanii prin crearea de profiluri atragatoare pe Tinder, Instagram si Facebook.

„Se indragostesc de tine si incepi sa le povestesti despre criptomoneda. Incepi sa furi de la ei”, a spus femeia de 31 de ani, descriind in swahili modul in care amandoua au fost fortate sa lucreze intr-o sala cu sute de alte femei din multe tari.

Niciuna nu si-a primit salariul promis, in schimb, au fost amenintate cu prostitutia sau cu recoltarea de organe daca nu reuseau sa atraga suficiente victime online.

„Ca femeie, s-ar putea sa fii fortata sa te prostituezi. Daca asta nu functioneaza, iti pot recolta organele si le pot vinde pentru a-si recupera costurile”, a explicat ea.

„Ne-au spus: „Trebuie sa platiti 1,2 milioane de silingi kenyeni (10.000 de dolari) pentru a va cumpara libertatea pentru ca ne apartineti”.

Din fericire, cele doua au reusit sa ia contact online cu Awareness Against Human Trafficking (Haart), o organizatie caritabila din Kenya care ajuta migrantii aflati in necazuri si, in cele din urma, au fost salvate si duse acasa cu ajutorul ONU si autoritatilor kenyene.

Povestea lor se potriveste cu cea a altor kenyeni detinuti in ceea ce ministerul de Externe a numit „fabrici de frauda” si „lagare de munca fortata” unde „pasapoartele lor sunt in mod normal confiscate si raman in custodia bandei criminale”.

Desi multi dintre agentii de recrutare erau cautati de politie, acestia inca faceau publicitate pentru locuri de munca inexistente in Thailanda, iar kenyenii au continuat sa cada prada inselatoriilor.

Unii dintre cei salvati s-au intors acasa in carje cu membrele rupte „dupa ce au fost batuti de pana la 20 de membri ai bandei care operau in fabrici”.

Potrivit ultimei declaratii a Ministerului de Externe, unii dintre kenyeni din Myanmar par sa se afle in statul Kachin, unde sunt lupte cu separatistii rebeli, ceea ce impiedica eforturile de salvare.

„Operatiunile recente ale armatei au ucis peste 60 de persoane in zona controlata de grupuri rebele, care ofera protectie cartelurilor chineze”, a avertizat ministerul.

In total, 76 de victime, inclusiv 10 ugandezi si un burundez, au fost repatriate din august cu ajutorul oficialilor de la ambasada Keniei in Thailanda.

Africanii tineri si educati sunt cei vizati de carteluri, deoarece sunt considerati cei mai buni pentru a intreprinde activitatea de criminalitate cibernetica.

Acest lucru indica lipsa cumplita de oportunitati de angajare pe continent si modul in care guvernele succesive promit locuri de munca oamenilor lor, dar nu reusesc sa le ofere.

Banca Africana de Dezvoltare estimeaza ca, desi peste 12 milioane de tineri intra pe forta de munca in Africa in fiecare an, doar trei milioane de locuri de munca formale sunt create anual.

Potrivit cercetarilor Fundatiei Mo Ibrahim, 80% dintre africanii care parasesc continentul – in special cei care se indreapta spre Europa – o fac in cautarea unui loc de munca.

Cei care au norocul sa gaseasca un loc de munca pot trimite bani acasa pentru a-si intretine familia.

Cu toate acestea, prea des ajung in situatii dificile. Dezvaluirile despre escrocherii locurilor de munca din sud-estul Asiei urmeaza rapoartelor continue despre maltratarea migrantilor africani in Orientul Mijlociu.

Cele doua tinere au ramas acum cu datorii uriase si se afla intr-o situatie mai proasta decat in urma cu cinci luni.

Tanara de 35 de ani si-a gasit de lucru intr-un salon de coafura, dar cealalta nu si-a gasit inca un loc de munca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: