Kievul anunta ca razboiul a intrat in „a treia etapa”: „Va fi ca un bulgare de zapada, care va incepe sa se rostogoleasca si va deveni tot mai mare. Iar a doua armata din lume va bate in retragere”

externe

Razboiul din Ucraina a intrat in „a treia etapa”, iar actualele succese militare ucrainene vor avea un efect de „bulgare de zapada” pana la infrangerea armatei ruse, a declarat ministrul ucrainean al Apararii, Oleksii Reznikov, intr-un interviu aparut luni in Le Monde, in timp ce Kremlinul a transmis ca interventia militara rusa din Ucraina va continua „pana cand vor fi indeplinite obiectivele stabilite initial”, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Campania de contraofensiva este a treia etapa”, a afirmat Reznikov, in contextul in care fortele Kievului avanseaza rapid in partile de est si de sud ale tarii si sustin ca au eliberat 3.000 de kilometri patrati de teritoriu de la inceputul lui septembrie.

„Prima etapa in razboi a urmarit sa ii descurajeze pe rusi. A doua a constat in stabilirea unui echilibru intre ei si noi pe front, stabilizarea frontului si testarea capacitatilor lor de rezistenta”, a spus ministrul.

„Statul Major a conceput un plan in functie de armamentul pe care l-am primit de la partenerii nostri. Am inceput folosind sistemele de artilerie mobila Himars pentru a taia liniile de sprijin logistic ale inamicului, pentru a distruge depozitele sale de carburant, de munitii etc. Aceasta a treia etapa a razboiului este cea care a inceput in sud si in nord, in districtele Herson si Harkov”, a explicat el.

Obiectivele Ucrainei sunt eliberarea tuturor teritoriilor ocupate, „inclusiv Crimeea (anexata in 2014 – n.r.), Lugansk si Donetk (in Donbasul de est – n.r.). Garzile de frontiera isi vor instala posturile pe granita ruso-ucraineana, acolo unde se afla ea in 1991”, a subliniat Reznikov.

In afara de „eliberarea totala” a teritoriilor ucrainene, Kievul cere „o foaie de parcurs absolut clara privind plata reparatiilor de catre rusi si stabilirea responsabilitatii lor in crimele de razboi” comise de la inceputul invaziei la 24 februarie.

Intrebat despre posibilitatea unui razboi lung, Reznikov a refuzat sa faca predictii, dar a dat asigurari: „Va fi ca un bulgare de zapada, care va incepe sa se rostogoleasca si va deveni tot mai mare. Iar a doua armata din lume va bate in retragere”.

De partea cealalta, Kremlinul a transmis luni ca interventia militara rusa in Ucraina va continua „pana cand vor fi indeplinite obiectivele”.

„Operatiunea militara speciala va continua pana cand vor fi indeplinite obiectivele stabilite initial”, a declarat presei purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a afirmat de asemenea ca nu exista in prezent „perspectiva unor negocieri” intre Moscova si Kiev.

De asemenea, Ministerul Apararii de la Moscova a transmis ca fortele ruse au bombardat zone din regiunea Harkov din estul Ucrainei care au fost recucerite in ultimele zile de fortele Kievului intr-o contraofensiva-fulger.

Mai mult despre:

Comentarii: