Kim Jong Un trimite in estul ocupat al Ucrainei zeci de mii de „lucratori”: „A inceput a treia runda de selectii. Contractele sunt intre cel putin doi ani si pana la sapte ani”

externe

Coreea de Nord recruteaza in aceasta perioada muncitori pentru a-i trimite in regiunile din estul Ucrainei ocupate de Rusia, anunta Daily NK. Publicatia a fost infiintata de Network for North Korean Democracy and Human Rights si prezinta diverse aspecte ale societatii nord-coreene, pe baza informatiilor obtinute din interiorul si din afara Coreei de Nord.

O sursa din Coreea de Nord a declarat vineri pentru Daily NK ca autoritatile au finalizat deja a doua runda de selectii de lucratori, iar acum efectueaza o alta selectie dupa ce au primit o solicitare pentru mai mult personal. „Concurenta este acerba”, a spus sursa.

Autoritatile au efectuat a doua runda de selectii la inceputul lunii noiembrie, dar, avand in vedere ca recent au aparut mai multe solicitari, autoritatile efectueaza recrutari suplimentare. Cu toate acestea, nu se stie exact cati lucratori suplimentari sunt recrutati.

„Majoritatea voluntarilor sunt oameni din provincie”, a spus sursa.

Comunitatea internationala a criticat presupusul tratament inuman pe care il primesc muncitorii nord-coreeni atunci cand sunt trimisi in strainatate, inclusiv exploatarea salariala. Cu toate acestea, in ciuda conditiilor mizerabile in care trebuie sa munceasca muncitorii nord-coreeni atunci cand sunt trimisi peste hotare, multi nord-coreeni candideaza pentru aceste locuri de munca, sperand sa aiba ocazia de a pleca in strainatate si de a face bani.

„[Autoritatile] intentioneaza sa ii trimita pe cei selectati in a doua runda in strainatate inainte de Anul Nou Chinezesc de anul viitor (22 ianuarie – n.red)”, a declarat sursa.

„Ei intentioneaza sa ia o decizie cu privire la cea de-a treia runda de selectii dupa ce vor verifica cati bani aduc selectiile din prima si a doua runda”, a adaugat aceasta.

Cu toate acestea, se pare ca muncitorii programati sa fie trimisi in Ucraina la inceputul lunii noiembrie se afla inca in Coreea de Nord. Daily NK nu a reusit sa afle de ce acestia nu au plecat inca.

Contractele lucratorilor sunt intre cel putin doi ani si pana la sapte ani.

Sursa a declarat ca lucratorii au primit „pasapoarte oficiale pe doi ani”. Cu aceste pasapoarte, ei pot ramane in strainatate pana la patru ani prin „prelungirea vizelor de doua ori pe an”.

Avand in vedere ca numai tara de resedinta are autoritatea de a prelungi o viza, „viza” mentionata de sursa se refera probabil la perioada de valabilitate a pasapoartelor nord-coreene.

Muncitorii selectati pana in prezent vor fi probabil trimisi in Rusia pe rute terestre.

„Nord-coreenii numesc plecarea peste hotare pentru a munci ‘plecarea pentru un teren revendicat’. Cei care pleaca din Phenian sunt programati sa mearga la Tumangang, Khasan, Ussuri si Khabarovsk, iar de acolo se vor imparti si se vor indrepta spre toata Rusia”, a declarat sursa. „Unde vor fi trimisi va fi decis dupa ce vor ajunge in Rusia”.

Adoptata in decembrie 2017, Rezolutia 2397 a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite interzice trimiterea de lucratori nord-coreeni in strainatate. Este posibil ca Coreea de Nord sa elaboreze planuri pentru a-si diviza lucratorii si a-i trimite in mai multe locatii pentru a evita ochiul vigilent al comunitatii internationale.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: