Kim, tot mai suparat. Coreea de Nord a abolit legislatia privind cooperarea economica cu Seulul

externe

kim jong un, coreea de nord

Legaturile dintre cele doua Corei au fost inghetate de cand Phenianul si-a intensificat programele de inarmare, iar Seulul si-a intensificat cooperarea militara cu Washington si Tokyo, relateaza Le Figaro.

Parlamentul nord-coreean a decis sa aboleasca legislatia privind cooperarea economica cu vecina sa Coreea de Sud, a anuntat joi presa de stat, pe fondul deteriorarii relatiilor dintre cele doua Corei. In cadrul unei sedinte plenare a Adunarii Supreme a Poporului, care a avut loc miercuri, reprezentantii au votat pentru abolirea legii privind cooperarea economica intercoreana „cu aprobare unanima”, a relatat agentia de stat nord-coreeana KCNA. Decizia vine dupa ce, luna trecuta, regimul nord-coreean a declarat Seulul principalul sau inamic, a desfiintat agentiile dedicate reunificarii si a amenintat ca va ocupa Sudul in caz de razboi.

De asemenea, parlamentul nord-coreean a aprobat in unanimitate un plan de abolire a unei legi speciale privind functionarea proiectului turistic de la Muntele Kumgang, candva un simbol important al cooperarii intercoreene. Statiunea a fost construita de compania sud-coreeana Hyundai Asan pe unul dintre cei mai pitoresti munti din Nord si a atras sute de mii de vizitatori din Sud.

Dar vizitele au luat sfarsit brusc in 2008, dupa ce un soldat nord-coreean a impuscat mortal un turist din sud care se abatuse de pe un traseu autorizat, iar Seulul a suspendat calatoriile.

Statiunea Mount Kumgang a fost candva unul dintre cele mai mari doua proiecte intercoreene, alaturi de complexul industrial Kaesong, in prezent inchis, in care companiile din Sud angajau muncitori nord-coreeni, platind in acelasi timp Phenianul pentru serviciile lor. In 2016, Seulul s-a retras din proiect – lansat in urma unui summit intercoreean in 2000 – ca raspuns la un test nuclear si la lansari de rachete de catre Nord, considerand ca profiturile de la Kaesong ajutau la finantarea provocarilor.

Dupa ani de zile in care granitele au fost inchise din cauza pandemiei de coronavirus, Nordul ar putea beneficia de o revenire a turismului ca mijloc de a genera bani, dar acest lucru ar putea incalca acum sanctiunile internationale impuse Phenianului din cauza programului sau nuclear.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: