Klaus Iohannis, marele anunt: „Am pregatit un calendar cu masuri de relaxare, ne pregatim de relaxare. Din 15 mai se elimina portul mastii in exterior. Se elimina restrictiile de circulatie pe timpul noptii”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi, masurile de relaxare care vor fi luate de autoritati in perioada urmatoare. Astfel, din 15 mai se elimina obligativitatea purtarii mastii in aer liber si restrictiile de circulatie pe timpul noptii.

Principalele declaratii:

A fost prea multa suferinta in Romania, imi pare rau pentru toti cei care au suferit

Vedem ca pandemia s-a redus un pic, dar trebuie sa ne fie foarte fie clar ca suntem in pregatiri pentru romania post-pandemica. Pandemia nu se va termina maine, nu se va termina pe 1 septembrie.

Suntem in plina pregatire pentru Romania post-pandemica

Nu-mi doresc ca Romania post-poandemica sa fie identica cu Romania dinainte de pandemie. Romania post-pandemie trebuie sa fie Romania in care implementam reformele

E timpul sa facem reforme, scoli mai sigure, sistem sanitar mai sigur, in care economia creste, in care facem investitii, in care salariile cresc

Am stabilit niste tinte de vaccinare: la 1 iunie sa avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane

Am pregatit un calendar cu masuri de relaxare, ne pregatim de relaxare. Vom avea o relaxare pas cu pas

Din 15 mai se elimina portul mastii in exterior, cu cateva exceptii: pietele, targurile, statiile de transport public

Se elimina restrictiile de circulatie noaptea, si orice restrictii privind programul magazinelor

Avem nunti, botezuri, mese festive, din 1 iunie in exterior pot participa maxim 70 de persoane, in interior maxim 50 de persoane. Dar daca organizatorul garanteaza ca toate persoanele sunt vaccinate se renunta la restrictionarea numarului de participanti.

Similar, la salile de sport, numarul de participanti e restrictionat, dar daca managerul garanteaza ca sunt toate persoanele vaccinate, numarul de participanti poate sa creasca.

In privinta scolilor, pastram in continuare normele care tin de rata de incidenta. E previzibil ca in urmatoarele saptamani majoritatea localitatilor sa intre in scenariul verde. E foarte probabil ca anul scolar sa se incheie cu toti elevii in scoli.

Mai mult despre:

Comentarii: