Klaus Iohannis, mesaj transant privind „Europa cu doua viteze”. Presedintele participa la summitul Consiliului European de la Bruxelles

news

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca Romania doreste o Uniune Europeana unita si puternica, punctand ca aceasta este pozitia care va fi prezentata atat de el, cat si de toti ceilalti participanti la dezbaterea si la procesul diplomatic cu privire la viitorul UE.

„Pozitia noastra este bine cunoscuta. Am avut aceasta pozitie de la inceput. Am reiterat-o de fiecare data cand a venit vorba despre acest lucru. Noi credem, si am spus acest lucru foarte clar si ferm, intr-o UE puternica, unita, solidara, iar aceasta consolidare trebuie sa o realizam impreuna, toti cei 27. Din acest considerent nu am fost de parere ca este bine sa mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze sau Europa cu doua viteze, sau Europa cercurilor concentrice. Nu, noi dorim o Uniune Europeana unita si puternica. Acest lucru a fost si va fi in continuare prezentat ca si pozitia Romaniei si de mine, dar si de toti ceilalti participanti la dezbatere si la procesul diplomatic”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni, citat de Agerpres.

Presedintele participa joi si vineri la summitul Consiliului European de la Bruxelles. Seful statului a anuntat ca principalele subiecte sunt legate de ocuparea fortei de munca, crestere economica si competitivitate, migratie, aspecte institutionale si relatii externe ale UE.

El a indicat ca vineri va avea loc o sesiune a Consiliului, fara Marea Britanie, unde se va discuta informal despre viitorul UE in perspectiva summitului de la Roma, care va avea loc pe 25 martie.

„Aceasta tema a viitorului UE a generat un interes firesc in randul opiniei publice de la noi si din alte tari pentru ca punerea in discutie nu se refera doar la viitorul Uniunii, dar si la viitorul Romaniei”, a afirmat Iohannis.

El a precizat ca in ceea ce priveste viitorul UE a inceput faza de dezbateri, plecand de la Carta Alba care detaliaza cele cinci scenarii expuse de presedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker.

„Nu suntem in faza de decizie si nici nu putem fi siguri ca vom alege unul din aceste cinci scenarii. Este felul in care presedintele Comisiei a vazut variantele, dar este posibil ca pe parcursul discutiilor, si va asigur ca vor fi multe discutii, nu numai la noi, ci si la Bruxelles, s-ar putea sa apara alt scenariu ca fiind mai potrivit, mai convenabil, mai fezabil”, a spus seful statului.

Presedintele Iohannis a aratat ca primele concluzii ale acestui proces de dezbatere, care va incepe formal la Roma, vor fi agreate probabil in sedinta Consiliului European din decembrie si cu acel prilej se vor stabili si actiunile urmatoare care se vor derula pana in semestrul I din 2019, cand se doreste finalizarea acestui proces.

„Consolidarea Uniunii Europene poate sa aiba loc doar daca coeziunea intre state este intarita, nu slabita. Este foarte adevarat ca si in prezent putem sa constatam ca nu toata lumea se misca cu aceeasi viteza. Deci faptul ca avem o Uniune Europeana cu mai multe viteze este o constatare facila, asa se intampla lucrurile acum, dar asta nu inseamna ca vrem sa se intample asa si in viitor. Nu trebuie sa facem confuzia intre constatarea ca acum tarile Uniunii se misca cu viteze diferite si obiectivul spre care tindem si eu imi imaginez ca nu avem un obiectiv ce va fi peste doi sau trei ani. Ar fi pe termen foarte scurt, trebuie sa ne gandim ce va fi peste 10 ani, peste 50 de ani, si atunci sa construim conceptul nostru in asa fel incat sa tindem spre o Uniune puternica, nu spre o Uniune slaba”, a adaugat Iohannis.

El a subliniat ca tarile care doresc sa adere la euro si Schengen trebuie sa lucreze mai bine.

„S-a vehiculat deja, in discutia publica, ca tarile care pot mai mult sa faca mai mult. Si in momentul de fata avem dosare pe care se lucreaza in acest fel. Ar fi foarte simplu de gasit doua exemple: Zona Euro si Zona Schengen. Da, dar aceste dosare sunt deschise pentru toata lumea si asa este bine si cei care inca n-au ajuns acolo trebuie sa lucreze mai intens, mai bine, ca in final sa ajunga tot acolo. Ceea ce este important nu este sa inchidem variante care pot fi incepute de unii si la care pot ajunge toti. Important este sa nu dezvoltam proiecte exclusiviste. Ar fi total contraproductiv daca Uniunea Europeana ar accepta proiecte care sunt accesibile doar unor membri si altora nu. De fapt, asta ar insemna Europa cu doua viteze si acest lucru in niciun caz nu ni-l dorim. Este acea situatie — constatam ca acum avem astfel de proiecte, dar ele trebuie sa reprezinte faze intermediare, faze de tranzitie si trebuie sa reprezinte exceptiile, in niciun caz regula”, a spus Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , ,


Comentarii: