Kosovo a adoptat moneda euro, eliminand dinarul din sistemul sau monetar. Sporesc tensiunile cu Serbia

externe

kosovo

Kosovo pare sa riste un nou val de tensiuni etnice prin decizia de a elimina dinarul sarbesc din sistemul sau monetar, relateaza Euronews.

Un nou regulament, care intra in vigoare astazi, 1 februarie, prevede urmatoarele: „Singura moneda acceptata pentru platile in numerar sau pentru tranzactii in Kosovo este euro”, scrie AFP.

Kosovo a adoptat euro in 2002, desi nu este membru al Uniunii Europene si nici al zonei euro, zona care are in comun moneda euro.

Interzicerea tranzactiilor in dinari ar putea bloca efectiv minoritatea sarba, care utilizeaza pe scara larga aceasta moneda. Acest lucru ar putea duce la o noua criza cu Serbia.

In urma razboiului dintre cele doua teritorii, care s-a incheiat in 1999, Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008. Cu toate acestea, aceasta din urma nu a recunoscut-o niciodata in mod oficial. Cele doua parti se afla in mod regulat in dezacorduri acerbe, chiar si in privinta unor chestiuni minore, cum ar fi placutele de inmatriculare.

Desi Kosovo a adoptat moneda euro, a tolerat de-a lungul anilor utilizarea dinarului sarbesc, din cauza celor aproximativ 120 000 de sarbi care traiesc in aceasta regiune. Acestia isi primesc salariile si pensiile in dinari.

Belgradul sprijina comunitatea sarba din Kosovo, cu locuri de munca si ajutor financiar in valoare de 120 de milioane de euro in fiecare an.

Noua interdictie ii lasa pe sarbii din Kosovo intr-o mare incertitudine. Ca urmare a acesteia, mai multe banci din nordul Kosovo au inceput sa se inchida marti, deoarece nu mai pot functiona fara o noua licenta sau autorizatie din partea bancii centrale.

Un rezident local si-a exprimat clar punctul de vedere. „Am impresia ca toata lumea se joaca cu noi”, a declarat pentru AFP Zoran Ilic din Mitrovica. „Nimeni nu ne spune nimic … M-am saturat de politica”, mai spune el.

Intre timp, cei mai mari aliati politici si financiari ai Kosovo indeamna tara sa suspende interdictia monedei sarbesti, pe fondul temerilor legate de o crestere a tensiunilor politice si diplomatice.

„Suntem ingrijorati de impactul regulamentului, in special asupra scolilor si spitalelor, pentru care niciun proces alternativ nu pare viabil in acest moment”, se arata intr-o declaratie comuna emisa sambata de ambasadorii Frantei, Germaniei, Marii Britanii, Italiei si Statelor Unite.

Ambasadorii au cerut o perioada de tranzitie mai lunga si au solicitat ca publicul sa primeasca o directie clara cu privire la ceea ce se va intampla.

De ce vrea Kosovo sa interzica dinarul sarbesc?

Autoritatile din Kosovo au declarat ca noul regulament a fost introdus pentru a combate coruptia si spalarea de bani.

Prim-viceprim-ministrul Besnik Bislimi a declarat ca noua interdictie va pune capat fluxului de bani nereglementati din Serbia. Acesta a fost citat de AFP: „Banii continua sa treaca granitele in genti de calatorie si apoi sunt distribuiti de birouri neinregistrate si fara licenta”.

Guvernul sarb considera miscarea din Kosovo ca fiind provocatoare, iar analistii spun ca aproape sigur va afecta eforturile de a calma tensiunile dintre Belgrad si Kosovo.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: