Kosovo: Pana pe 1 decembrie, 10.000 de sarbi trebuie sa-si inmatriculeze masinile cu placute kosovare. O cerere similara a starnit violente anul trecut. Trupele KFOR patruleaza la granita

externe

Trupele britanice patruleaza granita dintre Kosovo si Serbia pe fondul ingrijorarii ca fostii inamici ar putea reveni la un conflict deschis in urma unei serii de incidente violente in ultimele luni, potrivit Reuters.

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord a trimis in plus sute de militari din Marea Britanie si Romania in Kosovo, dupa ce, pe 24 septembrie, o lupta intre autoritati si sarbi inarmati ascunsi intr-o manastire a transformat un sat linistit din nordul Kosovo intr-o zona de razboi.

Un ofiter de politie si trei barbati inarmati au fost ucisi in satul Banjska, in ceea ce a fost considerat cea mai grava violenta de la declararea independentei Kosovo fata de Serbia in 2008.

Kosovo a acuzat Serbia ca ofera sprijin financiar si practic pentru sarbii inarmati, ceea ce Belgradul neaga.

NATO a trimis 1.000 de militari suplimentari in regiune, aducand prezenta sa acolo la 4.500 de membri ai fortelor de mentinere a pacii din 27 de tari.

Soldatii britanici sunt acum dislocati in schimburi de 18 ore in conditii de inghet pentru a se asigura ca nicio arma sau grupuri armate nu intra in Kosovo.

„In prezent suntem aici intr-o patrula de rutina, care consta in intelegerea antecedentelor, obtinerea de informatii despre orice activitate ilegala sau suspecta care apoi este transmisa KFOR si mai sus”, a declarat locotenentul Joss Gaddie de la armata britanica pentru Reuters.

Luni, in timpul unei vizite in Balcanii de Vest, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca organizatia analizeaza daca este nevoie de o crestere permanenta a fortelor „pentru a se asigura ca acest lucru nu scapa de sub control si nu creeaza un nou conflict violent in Kosovo sau in regiune”.

Kosovo, care are o majoritate etnica albaneza, si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008, dupa o revolta de gherila si o interventie a NATO din 1999.

Aproximativ cinci procente din populatia din Kosovo sunt etnici sarbi, dintre care jumatate traiesc in nord si refuza sa recunoasca independenta Kosovo si considera Belgradul drept capitala lor. Ei au avut deseori ciocniri cu politia din Kosovo si cu fortele internationale de mentinere a pacii.

Timp de mai bine de doua decenii, multi etnici sarbi au refuzat sa-si inmatriculeze vehiculele cu placute auto din Kosovo, folosind in schimb propriul sistem, care este considerat ilegal de Pristina.

Guvernul premierului kosovar Albin Kurti a stabilit 1 decembrie ca data limita pentru ca aproximativ 10.000 de soferi sa-si inmatriculeze masinile cu numerele din Kosovo sau se vor confrunta cu sanctiuni grele. O cerere similara a starnit violente anul trecut.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: