„Kovesi, cea mai buna optiune pentru Parchetul European”. The Guardian, articol care il scoate din minti pe Tudorel Toader

news

Romania incearca sa-si blocheze propriul candidat la functia de procuror-sef european scrie The Guardian, care vorbeste despre reputatia de „tar al anticoruptiei“ pe care o are Laura Codruta Kovesi.

”In calitate de sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Kovesi a vizat prim-ministri, ministri in functie si fosti ministri, primari si membri ai Parlamentului, inainte de demiterea sa, la ordinul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, in iulie 2018”, scrie The Guardian.

The Guardian invoca declaratia ministrului Justitiei conform careia UE nu a fost avertizata in legatura cu „abuzurile comise de Laura Codruta Kovesi“ cand a condus DNA si a promis ca va transmite ministrilor Justitiei din statele UE motivele care au dus la demiterea acesteia.

Comentariile lui Toader atrag atentia asupra coruptiei generalizate din tara sa, subliniaza The Guardian, amintind ca, in noiembrie anul trecut, Comisia Europeana a avertizat Romania ca lupta impotriva coruptiei este in regres, punand accent pe presiunea exercitata asupra DNA, in timp ce unii diplomati europeni considera ca Romania ar trebuie sa faca obiectul sanctiunilor privind statul de drept, daca Guvernul va continua sa propuna amnistia pentru a salva politicienii condamnati pentru coruptie.

The Guardian mentioneaza ca Laura Codruta Kovesi este considerata cea mai buna optiune, inaintea candidatilor german si francez si ca aceasta a declarat intr-un interviu acordat publicatiei in 2015 ca Guvernul roman incearca sa priveze DNA de instrumentele sale si sa limiteze posibilitatile de investigare.

Conform publicatiei, Romania, care detine in prezent presedintia rotativa a UE, nu poate bloca prin veto numirea procurorului-sef al Parchetului European, intrucat aceasta se face cu votul majoritatii statelor membre UE si al Parlamentul ui European, ceea ce inseamna ca nicio tara nu poate bloca un candidat.

Mai mult despre: ,

Comentarii: