Kovesi ii enerveaza iar pe antenisti si PSD-isti: „Ne-ati facut mai puternici cu atacurile voastre. Am aceeasi hotarare, acelasi spirit pe care l-am avut cand am lucrat in DNA”

news

Fosta sefa a DNA, in prezent procuror-sef al Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, afirma ca DNA a demonstrat ce inseamna o institutie independenta si le transmite multumiri angajatilor acesteia pentru ca au demonstrat curaj si nu au renuntat.

„In cei 20 de ani, DNA a demonstrat ce inseamna sa fii o institutie independenta. S-au efectuat investigatii fata de persoane care pareau de neatins si s-a demonstrat ca legea este egala pentru toti. I-ati facut mandri pe romani, i-ati facut sa creada in institutii, i-ati facut sa creada in statul de drept. Prin munca voastra ati contribui la schimbarea mentalitatilor, la sensibilizarea societatii cu privire la gravitatea fenomenului coruptie”, a declarat Kovesi, marti, intr-un mesaj transmis cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea Directiei Nationale Anticoruptie.

Ea le-a multumit fostilor colaboratori, precizand ca „o institutie este puternica la fel ca persoanele care o fac sa functioneze”.

„Imi amintesc de anii in care am lucrat impreuna in DNA. Multa munca, vremuri dificile, am fost supusi unor atacuri constante din cauza investigatiilor noastre, dar noi am continuat cu profesionalism si consecventa. Acesta a fost cel mai bun raspuns, ne-au facut mai puternici.

Astazi, vreau sa va multumesc tuturor pentru solidaritate, curaj si hotarare, pentru ca nu ati renuntat. O institutie este puternica la fel ca persoanele care o fac sa functioneze. Sunteti inimile generoase, mintile stralucitoare, curajosi si puternici. Este un privilegiu al Parchetului European de a colabora cu dumneavoastra. Oh, da, cred ca sunt in masura sa faca aceasta comparatie si cred ca trebuie sa fiti foarte mandri. In activitatea mea de zi cu zi la EPPO am aceeasi determinare si aceeasi hotarare, acelasi spirit pe care l-am avut cand am lucrat impreuna in DNA”.

DNA a trimis in judecata, in cei 20 de ani de activitate, aproximativ 15.000 de persoane acuzate de coruptie, care au produs un prejudiciu total de 5,4 miliarde euro.

Potrivit bilantului de activitate al DNA, printre persoanele deferite justitiei se afla 400 de primari, 800 de directori de institutii publice si companii nationale, 160 de procurori si judecatori, 60 de membri ai Guvernului (doi prim-ministri, ministri, secretari de stat), 40 de presedinti de consilii judetene sau 1.000 de politisti, informeaza Agerpres.

Printre altele, au fost trimisi in judecata 2.300 de inculpati pentru fraude cu fonduri europene, cu un prejudiciu total de 300 milioane de euro.

De asemenea, procurorii DNA au instituit sechestre pentru recuperarea prejudiciilor rezultate din infractiuni in valoare de peste 4 miliarde de euro.

In ultimii 10 ani, valoarea totala a bunurilor date, oferite, cerute sau primite ca mita in dosarele trimise in judecata se ridica la aproximativ 1 miliard de euro.

In prezent, DNA sustine ca investigheaza dosare cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro.

Alte repere ale istoriei DNA:

* 30 milioane de euro – cea mai mare mita retinuta intr-un dosar de mare coruptie privind achizitii publice;

* 60 milioane euro – cea mai mare valoare a despagubirilor pronuntate prin hotarare definitiva de o instanta intr-un dosar intocmit de DNA. Este vorba de dosarul privatizarii frauduloase a ICA, in care a fost condamnat Dan Voiculescu;

* 22 milioane euro – cea mai mare suma confiscata printr-o hotarare definitiva intr-o cauza de coruptie de nivel inalt;

* 15 ani si 8 luni – cea mai mare pedeapsa aplicata de instanta intr-un dosar de coruptie instrumentat de DNA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: