Kovesi il acuza din nou de MINCIUNA pe Ponta: „Este o acuzatie total FALSA”

news

Laura Codruta Kovesi l-a acuzat din nou pe premierul Victor Ponta ca lanseaza informatii „false”. Acesta a declarat ca programele cu finantare europeana sunt blocate de anchetele DNA.

„Este total falsa aceasta acuzatie. Pot sa va zic ca, in prezent, procurorii din DNA au inregistrat in primele noua luni ale anului in jur de 800 de dosare cu fonduri europene. Marea majoritate a sesizarilor sunt venite de la institutii ale statului care au atributii de control pe aceste fonduri, in principal Corpurile de control ale diferitelor ministere. Sunt foarte multe sesizari venite si de la persoane fizice, peste 450 de dosare cu acest obiect au fost solutionate doar in noua luni de procurorii DNA.

Am observat ca de foarte multe ori aceste sesizari vizeaza doar anumite vicii de procedura care nu intotdeauna atrag si o raspundere de natura penala. Deci, nu orice viciu intr-o procedura cu fonduri europene este neaparat o infractiune.

Insa, de ce sustin ca aceste acuzatii sunt nefondate: noi nu anchetam oportunitatea cheltuirii fondurilor europene, noi anchetam anumite infractiuni legate de folosirea fondurilor europene. Sunt situatii in care, spre exemplu, se efectueaza proceduri de achizitie publica cu fonduri europene in care anumite persoane, de obicei membri ai unor comisii care organizeaza licitatii, spre exemplu, sunt implicati in fapte de natura penala. Noi investigam doar acele persoane, fara a avea vreo legatura directa cu procedura in sine. Noi daca spre exemplu facem investigatie cu privire la o persoana care furnizeaza date despre licitatia care urmeaza sa aiba loc, putem investiga acea persoana, dar noi nu avem legatura mai departe cu ce se intampla in licitatie.

Fiecare minister, fiecare institutie publica poate sa-si continue licitatia, poate sa refaca licitatia, sa respecte legea in ceea ce priveste achizitia publica. Nu este problema DNA cum cheltuie ei banii, cum desfasoara licitatia mai departe daca in desfasurarea acelei licitatii sau in modul in care se cheltuie banii din fonduri europene nu se comite o infractiune de competenta DNA”, a spus Kovesi intr-un interviu acordat Agerpres.

Recent, a Antena 3, Ponta a spus ca Romania are programe cu finantare europeana de 3,3 miliarde de euro care nu pot fi trimise Comisiei Europene pentru decontare deoarece fac obiectul unor anchete derulate de procurori.

„Avem programe europene, ca se tot discuta de ce nu am absorbit toate fondurile europene. Avem programe europene de 3,3 miliarde de euro (…) care nu pot fi trimise la Bruxelles pentru decontare pentru ca sunt in cercetare. (…) Eu zic ca e foarte rau, pentru ca banii aia ii pierdem. Adica erau bani care veneau de la Comisia Europeana”, a spus Ponta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: