Kovesi, o noua actiune anticoruptie in Romania. Parchetul European a prins un afacerist cu o frauda de 3 milioane euro din fonduri europene

news

Parchetul European (EPPO) a anuntat luni pe site-ul sau de internet inculparea la Tribunalul Bucuresti a unui om de afaceri roman si a companiei pe care o reprezinta acesta, pentru frauda legata de obtinerea de fonduri europene in valoare de trei milioane de euro. Este virba despre omul de afaceri Catalin Hideg si firma Sanimed International Impex SRL.

Fondurile erau destinate centrului de cercetare-dezvoltare in domeniul recuperarii medicale si reconstructiei biologice RECUMED.

Ancheta este condusa de biroul din Bucuresti al EPPO, precizeaza Agerpres.

Exista suspiciunea ca, pe langa frauda care afecteaza interesele financiare ale Uniunii Europene, compania care a obtinut ilegal proiectul si reprezentantul acesteia au spalat banii dupa obtinerea fondurilor.

Proiectul RECUMED, finantat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a castiga o licitatie, omul de afaceri a depus mai multe declaratii si documente false si inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale si de lucrari de constructii necesare pentru proiect.

Intre 2018 si 2020, omul de afaceri a obtinut imprumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.

El nu a actionat insa izolat, ci in complicitate cu reprezentantul unei companii din Spania, care urma sa echipeze centrul de recuperare si sa execute lucrarile de constructii, sustine EPPO.

Anchetatorii ii suspecteaza pe cei doi ca au intocmit declaratii false prin care atesta ca nu sunt in conflict de interese, iar astfel au indeplinit aparent conditiile legale privind transparenta, legalitatea si concurenta in procedura de achizitie. Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulata prin depunerea de contraoferte fictive in numele altor firme si prin depunerea unor documente false care dovedeau ca firma spaniola indeplinea conditiile de eligibilitate privind capacitatea tehnica de a derula contractul.

Conform procurorilor, suspectii au mers chiar mai departe si, dupa ce au obtinut fondurile europene, firma din Romania a transferat banii in conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii in Cipru si Portugalia, iar in final o mare parte din bani a fost returnata in conturile beneficiarul initial din Romania, prin emiterea unor facturi false.

Ancheta a aratat ca valoarea reala a echipamentelor si produselor medicale achizitionate pentru proiect era de circa patru ori mai mica decat cea declarata, iar preturile initiale de achizitie au fost negociate si stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimata prin tranzactii succesive de la furnizorii initiali prin companii din Cipru, Portugalia si Spania, astfel incat sa fie in final vandute beneficiarului din Romania la preturi supraevaluate.

Cealalta persoana fizica a fost complice la frauda si a ajuns la un acord de recunoastere a vinovatiei in 20 septembrie. Pedeapsa a fost stabilita la trei ani de inchisoare cu suspendare pe o perioada de proba de patru ani. Acordul a fost inaintat Tribunalului Bucuresti, care urmeaza sa se pronunte definitiv.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: