Kovesi, ofensiva mediatica impotriva dezinformarilor lansate de Daniel Morar. Sefa DNA desfiinteaza fiecare „dezvaluire” a judecatorului CCR

news

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a precizat marti, pentru Agerpres, ca Directia Nationala Anticoruptie a cooperat cu SRI si anterior anului 2013, adrese in baza protocolului fiind semnate chiar de Daniel Morar. Interviul pentru Agerpres a aparut la scurt timp dupa declaratii similare oferite postului Europa FM.

„DNA a cooperat institutional si in scris cu SRI in baza protocolului semnat in anul 2009. Din arhiva Directiei a rezultat ca protocolul a fost aplicat de Directia Nationala Anticoruptie si anterior anului 2013 in activitatea sa. Adresele in baza protocolului sunt semnate chiar de procuror-sef Directie, Daniel Morar. Acest protocol a fost trimis tuturor structurilor DNA, procurorii l-au aplicat, singura observatie facuta in 2009 a fost aceea ca se dorea ca sa existe o comunicare DNA – SRI direct, si nu prin procurorul general. Practic, se dorea un protocol direct intre DNA si SRI, si nu un protocol valabil pentru toate structurile de Parchet”, a declarat Laura Codruta Kovesi.

Ea a adaugat ca fostul sef al DNA ar fi putut sa denunte protocolul, mai ales ca a fost delegat in functia de procuror general din octombrie 2012.

„Sa nu uitam ca domnul Morar a fost delegat, si-a indeplinit atributiile de procuror general din octombrie 2012. Daca ar fi existat dispozitii contrare legii, cu siguranta putea sa denunte acest protocol, mai ales ca indeplinea toate atributiile pe care le avea procurorul general. Dar si dupa octombrie 2012, acest protocol a fost aplicat de procurorii din Ministerul Public. Este important de spus ca atunci cand a fost semnat acest protocol, a fost creat un grup de lucru care a intocmit un proiect de protocol, proiectul de protocol a fost dat structurilor de Parchet pentru a-si exprima punctul de vedere, pentru a include anumite observatii. Protocolul a fost aplicat de mii de procurori ani de zile. Nimeni nu a trimis nicio notificare ca acest protocol are prevederi care nu sunt in concordanta cu legea, pentru ca acest protocol este intocmit strict in conformitate cu legea si nu prevede drepturi in plus, obligatii in plus pentru niciuna dintre institutii”, a mai precizat Kovesi.

Intrebata daca DNA, condusa la acea vreme de Daniel Morar, a cunoscut dinainte ca se realizeaza acest protocol si putea face observatii, Kovesi a raspuns: „Au fost reprezentanti ai DNA care au participat la aceste discutii. Protocolul a fost comunicat DNA, el a fost multiplicat, transmis structurilor teritoriale si structurilor din cadrul structurii centrale a DNA si ulterior protocolul a fost aplicat. Sunt foarte multe adrese semnate chiar de procurorul sef Morar care se intemeiaza pe dispozitiile din acest protocol”.

Cu privire la sustinerea lui Daniel Morar ca toate adresele SRI treceau intai pe la procurorul general, aceasta a spus ca adresele se semnau de catre conducatorul structurii de Parchet.

„Nu. Adresele se semnau de catre conducatorul structurii de Parchet. Doar anumite informatii care erau transmise in temeiul legii veneau prin intermediul procurorului general si solicitarile pentru avizarea mandatelor de siguranta nationala veneau prin intermediul procurorului general, asa cum este prevazut in protocol”, a spus Kovesi.

Pe 30 martie, Serviciul Roman de Informatii a publicat pe site Protocolul de colaborare cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: