externe

Kovesi, primul oficial UE care ajunge in Ucraina de cand a inceput razboiul. Ea va ajuta ca averile criminalilor de razboi sa fie confiscate

Procurorul-sef european Laura Codruta Kovesi si procurorul european Juraj Novocky s-au intalnit, vineri, cu procurorul general ucrainean Irina Venediktova. In timpul vizitei lor in Ucraina, Parchetul European (EPPO) si Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord de lucru, transmite EPPO.

„Intreaga lume este martora la suferinta, disperarea si distrugerea pe care razboiul lansat de Federatia Rusa impotriva Ucrainei le provoaca milioanelor de compatrioti ai vostri. Suntem impresionati de exemplul dumneavoastra, de hotararea Parchetului ucrainean de a continua sa lucreze sub asediu, bombardat, in pragul anihilarii. Suntem convinsi ca tenacitatea si curajul dumneavoastra se vor dovedi extrem de importante odata ce pacea va reveni in Ucraina.

Investigatiile dumneavoastra privind crimele de razboi si crimele impotriva umanitatii comise in Ucraina vor fi esentiale pentru a pune in miscare rotile justitiei internationale si pentru a permite inceperea procesului de vindecare a natiunilor ucrainene si ruse”, a transmis Laura Codruta Kovesi.

„Procurorul sef al UE Laura Kovesi a venit sa ne sprijine in Ucraina. Ea este prima dintre oficialii Uniunii Europene care ne-a vizitat statul intr-un razboi dificil. Am discutat despre interactiunea Procuraturii UE cu forta de lucru a Biroului Procuraturii Generale pentru perchezitia, arestarea si confiscarea averilor criminalilor de razboi.

Trebuie sa gasim tot ce apartine celor care sustin uciderea in masa a civililor. Proprietatile lor vor merge la refacerea statului si compensarea pierderilor fiecarui ucrainean. Am primit sprijin incontestabil din partea Laurei Kovesi si sunt sigura ca impreuna vom avea succes. Din prima zi, ea ne-a oferit ajutor si a garantat eforturi comune pentru a stopa agresiunea rusa. Procurorul-sef al UE crede sincer ca Ucraina este acum fortareata Europei.

Astazi am semnat si un acord de lucru privind cooperarea dintre Procuratura Generala si Parchetul European (EPPO). Ucraina este prima tara cu care Parchetul UE a incheiat un astfel de document. Procurorul-sef al Uniunii Europene a adus si o scrisoare de sustinere a procurorilor ucraineni din partea colegilor cu EPPO. Frontul nostru juridic se consolideaza si asta inseamna ca victoria justitiei este inevitabila”, a scris Venediktova pe Facebook, dupa vizita Laurei Codruta Kovesi.

Procurorul-sef european a transmis, de asemenea, disponibilitatea Colegiului EPPO de a sprijini omologii ucraineni in drumul lor catre UE cu toate mijloacele de care dispun, in limitele mandatului si expertizei, de indata ce acest proces va avansa.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

20 de minute ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

45 de minute ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

2 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

3 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

20 de ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

20 de ore ago