Kovesi trage un semnal de ALARMA in presa internationala. Denunta planurile parlamentarilor

news

Lupta Romaniei impotriva coruptiei s-ar putea confrunta cu probleme cand Parlamentul si Curtea Constitutionala vor vota in aceasta luna modificari la legi folosite in cazuri de coruptie, a declarat, pentru Reuters, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Sistemul legal din Romania este sub monitorizare speciala si Comisia Europeana a elogiat eforturile magistratilor. Directia Nationala Anticoruptie a investigat parlamentari, ministri, primari, magistrati si oameni de afaceri in ultimii ani, actiuni care au scos la lumina coruptia larg raspandita, noteaza joi agentia britanica de stiri.

Bruxellesul a notat insa ca Parlamentul Romaniei are un bilant inegal de aprobare a cererilor procurorilor de a-i investiga sau retine pe alesi. De asemenea, a incercat si in trecut sa adopte legislatie pentru a limita atributiile magistratilor, scrie Reuters.

In mai, Camera Deputatilor ar urma sa se pronunte asupra unui proiect legislativ care le-ar interzice procurorilor sa confiste documente, telefoane sau computere ale avocatilor. O astfel de modificare i-ar proteja pe oricare dintre clientii acestora care ar putea fi investigati.

Separat, Curtea Constitutionala se reuneste, la 24 mai, pentru a discuta dezincriminarea abuzului in serviciu, o acuzatie comuna in investigatiile DNA.

‘Suntem in mod clar preocupati de cele doua decizii’, a declarat procurorul sef al DNA intr-un interviu pentru Reuters.

‘Aceste tentative repetate de a schimba legislatia pun presiune asupra sistemului judiciar. Aceste initiative apar adesea in mod neasteptat, fara a fi dezbatute, fara a spune opiniei publice’, a adaugat ea.

Daca Curtea Constitutionala inlatura abuzul in serviciu din categoria infractiunilor, o treime din cazurile DNA trimise in judecata in 2015 se vor solda automat cu achitari, a spus Kovesi. In acest an, DNA investigheaza peste 860 de cazuri de frauda in achizitii publice, comise in special prin abuz in serviciu.

Dezincriminarea infractiunii ar face ca pentru Romania sa fie imposibil sa recupereze prejudicii de sute de milioane de euro.

‘Cetatenii romani vor fi in primul rand afectati de acest lucru, pentru ca toate aceste prejudicii nu se vor mai recupera si un astfel de comportament infractional nu va mai fi investigat’, a spus Kovesi.

Tentativele de a slabi puterile magistratilor nu au facut decat sa sporeasca pe masura ce numarul investigatiilor de coruptie a crescut. ‘In ultimii doi ani, am fost martorii unui atac real asupra intregului sistem de justitie, nu numai asupra procurorilor anticoruptie’, a spus Kovesi.

‘Aceste initiative… s-au inmultit in special in ceea ce priveste combaterea coruptiei, din cauza investigatiilor DNA, dar si din cauza verdictelor date de judecatori in aceste cazuri’, a mai afirmat Kovesi.

Unele initiative legislative dezbatute in prezent in parlament au si scopul de a limita atributiile Agentiei Nationale de Integritate, infiintata pentru a monitoriza averea si conflictele de interese in cazul oficialilor alesi.

Investigatiile DNA au scos la iveala conflicte de interese, abuz de putere, frauda si incredintarea de contracte cu statul in schimbul mitei. DNA a trimis 1.250 de persoane in judecata sub acuzatia de coruptie anul trecut, cel mai mare numar de pana acum, si are o rata de condamnari de 92%, noteaza Reuters.

Dar numai combaterea coruptiei nu poate eradica de una singura fenomenul, a apreciat Kovesi, solicitand masuri mai bune de prevenire.

‘Cand coruptia apare intr-o institutie publica, este important sa identificam dupa aceea vulnerabilitatile si sa modificam procedurile. Arestarea si investigarea a 100 de medici nu va duce, de una singura, la eliminarea infectiilor din spitale’, a mai spus Laura Codruta Kovesi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: