Kremlinul confirma ca ar putea amplasa rachete in Cuba si Venezuela: „Vorbim despre state suverane, sa nu uitam de acest lucru”

externe

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lasat de inteles, luni, ca Rusia ar putea amplasa rachete in Cuba si Venezuela in contextul tensiunilor cu Occidentul. „In ceea ce priveste America Latina si alte tari, vorbim despre state suverane, sa nu uitam de acest lucru”, a subliniat Peskov.

„Fara indoiala, avand in vedere situatia actuala, Rusia se gandeste cu siguranta la cum sa-si asigure propria securitate”, a dat asigurari purtatorul de cuvant al presedintelui, citat de TASS.

„Stim de la doamna [subsecretar de stat american pentru afaceri politice Victoria] Nuland ca Statele Unite au 18 scenarii. Si noi analizam diverse optiuni. Credem ca, de fapt, ar trebui sa fie mult mai putine pentru ca am pus impreuna intrebarea corecta. Intrebarea este in totalitate directa si formulata in cel mai concret mod”, a subliniat Peskov.

Dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al Kremlinului, obiectivul nu este „sa complicam acele lucruri care, poate, nu sunt atat de complexe”. „Speram ca, asa cum au mentionat deja omologii nostri americani, vor putea formula ceva in scris in aceasta saptamana”, a spus Peskov.

Raspunzand la o intrebare despre posibilitatea amplasarii de rachete rusesti in Cuba si Venezuela, secretarul de presa a insistat ca suveranitatea tarilor nu trebuie ignorata.

„In ceea ce priveste America Latina si alte tari, vorbim despre state suverane, sa nu uitam de acest lucru”, a subliniat Peskov.

Subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Nuland, a declarat intr-un interviu pentru Financial Times ca administratia Biden a pregatit 18 scenarii diferite in cazul unei presupuse invazii a Rusiei in Ucraina.

Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov, care a fost intrebat intr-un interviu acordat RTVI despre posibilitatea amplasarii de rachete rusesti in Cuba si Venezuela, nu a confirmat si nici nu a exclus aceste planuri.

La 17 decembrie 2021, Ministerul rus de Externe a publicat un proiect de acord privind garantiile de securitate intre Rusia si Statele Unite si un proiect de acord privind asigurarea securitatii Rusiei si a statelor membre NATO. Consultari pe aceasta tema au avut loc la Geneva la 10 ianuarie, urmate de o reuniune a Consiliului Rusia-NATO la Bruxelles la 12 ianuarie si de o sesiune a Consiliului Permanent al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) la Viena la 13 ianuarie.

Mai mult despre: ,

Comentarii: