Kremlinul, reactie foarte furioasa dupa ce Lituania a blocat marfurile catre exclava Kaliningrad: „Situatia e mai mult decat grava, incalca totul”

externe

Kremlinul a apreciat luni ca decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor marfuri catre Kaliningrad este „fara precedent” si avertizat ca va reactiona, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Autoritatile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sanctiunilor Uniunii Europene.

Unica linie ferata din Rusia catre exclava rusa Kaliningrad de la Marea Baltica trece prin Lituania, iar printre marfurile interzise se numara carbunele, metalele, materialele de constructie si echipamentele cu tehnologie avansata.

Purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat presei ca decizia „incalca totul”. „Consideram acest lucru ilegal. Situatia e mai mult decat grava (…) avem nevoie de o analiza serioasa in profunzime pentru a determina cum vom reactiona”, a adaugat el.

Kaliningradul este un teritoriu rus care are granite doar cu Polonia si Lituania, ambele membre ale NATO si ale Uniunii Europene. In afara de transportul feroviar, mai dispune de o conducta de gaz din Rusia, care – ca si calea ferata trece pe teritoriul lituanian.

Guvernatorul Kaliningradului a apreciat ca interdictia ar putea afecta pana la jumatate din bunurile trimise in regiune.

Citeste si: Lituania a blocat traficul de marfuri spre exclava rusa Kaliningrad, niciun tren nu mai intra. Rusii se aprovizioneaza de acum cu feriboturile

Comentarii: