Kristalina Georgieva cauta sprijin pentru un al doilea mandat la sefia FMI. Franta, prima care si-a anuntat sustinerea: „Face o treaba excelenta”

externe

kristalina georgieva, fmi

Directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, este interesata de un al doilea mandat de cinci ani la conducerea creditorului mondial si este pregatita sa obtina suficient sprijin din partea tarilor membre, au declarat surse familiare cu aceste planuri, relateaza Euractiv.

Mandatul lui Georgieva se incheie la 30 septembrie. Functia sa anterioara a fost cea de vicepresedinte al Comisiei Europene.

Saptamana trecuta, economista bulgara a obtinut sprijinul ministrului francez de finante Bruno Le Maire, care a declarat reporterilor in timpul reuniunilor Grupului celor 20 de la Sao Paulo ca Georgieva a facut o „treaba excelenta” la conducerea institutiei si ca Franta o va sustine pentru un al doilea mandat.

Sprijinul lui Le Maire a fost esential, avand in vedere ca, in mod traditional, tarile europene nominalizeaza un candidat pentru a conduce FMI, desi toti membrii Uniunii Europene trebuie sa fie de acord. Decizia finala este luata de consiliul de administratie al institutiei.

Saptamana trecuta, Georgieva a declarat pentru Reuters ca se concentreaza asupra sarcinii pe care o are de indeplinit si nu asupra oportunitatii de a candida pentru un nou mandat.

Georgieva este a doua femeie care conduce FMI si prima persoana dintr-o economie de piata emergenta.

Autointitulata „vesnic optimista”, Georgieva a rezistat unor socuri uriase pentru economia mondiala, de la izbucnirea pandemiei COVID-19 la doar cateva luni dupa ce a preluat functia pana la invazia rusa din Ucraina din 2022, in februarie 2022.

Ea se concentreaza pe consolidarea perspectivelor de crestere pe termen mediu, care se afla in urma nivelurilor istorice si pe gestionarea provocarilor actuale legate de datoriile suverane.

Georgieva a atras critici in interiorul si in afara FMI inca de la inceput pentru ca a insistat sa includa schimbarile climatice ca factor in rapoartele de supraveghere a economiilor tarilor membre si pentru interesul sau deosebit pentru economiile de piata emergente si in curs de dezvoltare.

Ea a avut un rol esential in asigurarea unor imprumuturi mari pentru Ucraina, contribuind la catalizarea unor fonduri suplimentare pentru a ajuta economia acestei tari sa faca fata tensiunilor cauzate de razboiul de doi ani, a supravegheat o revizuire a programului masiv de imprumuturi al Argentinei si a lucrat constant pentru a ajuta China sa accepte restructurari ale datoriilor suverane.

Georgieva a supravietuit, de asemenea, unei mari provocari personale in 2021, cand consiliul executiv al FMI si-a exprimat increderea deplina in ea dupa ce a analizat acuzatiile potrivit carora, in timp ce lucra la Banca Mondiala, unde a fost director general inainte de a prelua functia de conducere la FMI, a exercitat presiuni asupra personalului pentru a modifica datele pentru a favoriza China.

Surse familiare cu procesul de numire a sefului FMI au declarat ca selectia va fi facuta rapid, odata ce Europa se va uni in jurul unui candidat.

Desi mandatul lui Georgieva nu se va incheia decat peste cateva luni, unele persoane familiarizate cu aceasta chestiune au declarat ca este logic sa se ia decizii inainte de reuniunile de primavara ale FMI si Bancii Mondiale din 15-20 aprilie, astfel incat problema conducerii sa nu umbreasca agenda deja plina a reuniunilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: