Kuleba nu mai vine la Bucuresti. MAE: „Din dispozitia expresa a presedintelui Zelenski, ministrul Kuleba este nevoit sa ramana la Kiev”

news

dmitri kuleba, ministru de externe, ucraina

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a transmis ca nu va fi prezent, joi, la Bucuresti, la Conferinta privind Securitatea Marii Negre sub egida Platformei Internationale Crimeea, urmand sa intervina in sistem online, din cauza evolutiilor de ultima ora legate de cursul razboiului de agresiune declansat de Federatia Rusa, a informat MAE.

Kuleba a avut o convorbire, miercuri, cu ministrul Bogdan Aurescu, context in care Dmitro Kuleba a prezentat informatiile recente privind seria de crime de razboi si de atrocitati comise de fortele ruse impotriva militarilor ucraineni, inclusiv descoperirea de data recenta a cazurilor de executii atroce prin decapitare a prizonierilor de razboi ucraineni, a precizat MAE, citat de Agerpres.

In acest context, „din dispozitia expresa a presedintelui Zelenski”, ministrul Kuleba este nevoit sa ramana la Kiev pentru a se concentra pe gestionarea situatiei de securitate si a demersurilor de tragere la raspundere a Rusiei pentru aceste fapte abominabile in relatie cu partenerii internationali si la nivelul institutiilor multilaterale. Cei doi oficiali au stabilit ca ministrul Kuleba sa realizeze o vizita bilaterala la Bucuresti in perioada urmatoare.

Seful diplomatiei ucrainene a prezentat situatia de securitate la zi, cu ultimele evolutii si evaluari din teren, mentionand nevoile imediate ale populatiei, grav afectata de atacurile fortelor armate ruse. Ministrul Kuleba a transmis aprecierile deosebite ale autoritatilor ucrainene, „care sunt satisfacute de sprijinul constant oferit de Romania si de sustinerea aratata Ucrainei, pe toate palierele relevante si prin toate mijloacele solicitate”.

Ministrul Aurescu a condamnat „in termenii cei mai fermi” atrocitatile comise de Rusia, inclusiv cele foarte recent descoperite si a reconfirmat solidaritatea si implicarea activa a Romaniei in toate eforturile de izolare a Federatiei Ruse in plan international si de sustinere a initiativelor de tragere la raspundere, prin intermediul instrumentelor de drept international, a
responsabililor rusi vinovati pentru crimele comise in Ucraina.

El a multumit omologului ucrainean pentru „dialogul constant, permanent (…) avut in ultimele luni si pentru implicarea sa personala in facilitarea efectuarii, in conditii de siguranta, a masuratorilor tehnice pe bratele Chilia si Bastroe ale Dunarii”.

Cei doi ministri au discutat, totodata, despre pasii urmatori in acest proces, respectiv interpretarea datelor culese la nivelul institutiilor responsabile si, ulterior, evaluarea daca a existat un impact de mediu, precum si stabilirea unor concluzii factuale, pe baza carora vor putea fi decise eventuale masuri in plan bilateral.

Referitor la subiectul protectiei drepturilor persoanelor apartinand comunitatii romanesti din Ucraina, respectiv comunitatii ucrainene din Romania, ministrii Aurescu si Kuleba s-au referit la dialogul institutional la nivel de experti intre cele doua tari, care s-a desfasurat in baza celor convenite intre cei doi ministri de Externe in luna ianuarie, „in vederea obtinerii de rezultate concrete, in ceea ce priveste prezervarea si promovarea drepturilor identitare ale persoanelor apartinand celor doua comunitati”.

Evocand demersurile recente ale Chisinaului de implementare a deciziilor Curtii Constitutionale din Republica Moldova privind denumirea corecta a limbii oficiale a acestui stat – limba romana, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea ca autoritatile ucrainene sa adopte masurile necesare pentru recunoasterea inexistentei asa-zisei „limbi moldovenesti”.

Seful diplomatiei romane a evocat, totodata, facilitarea, de catre tara noastra, a exportului a aproape 15 milioane de tone de cereale si alte produse agricole din Ucraina. Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat ca Romania va continua sa ofere
intregul sprijin posibil Ucrainei in acest sens, in contextul razboiului de agresiune declansat de Federatia Rusa, atat timp cat va fi necesar.

In acest context, Aurescu a evidentiat preocuparea Guvernului de la Bucuresti de a gasi solutii pentru problemele intampinate de fermierii romani ca urmare a intrarii pe piata din tara noastra a produselor ucrainene. El a subliniat importanta asigurarii riguroase a trasabilitatii produselor care tranziteaza Romania, pentru a se asigura ca toate produsele agricole destinate statelor terte care intra in Romania vor iesi din tara noastra spre destinatiile stabilite din alte state.

De asemenea, evocand discutiile in curs intre ministrul Agriculturii din Polonia si ministrul agriculturii din Ucraina pe acelasi subiect, ministrul Aurescu a sustinut, in discutia cu Dmitro Kuleba, necesitatea identificarii prin dialog bilateral a unor solutii practice. Kuleba a propus, in acest context, ca ministerele Agriculturii din Ucraina si Romania sa intre in dialog direct pe acest subiect, ministerele de Externe urmand sa faciliteze aceste discutii.

La scurt timp dupa discutia telefonica, ministrul Kuleba a confirmat disponibilitatea deplina a ministrului ucrainean al Agriculturii in acest sens, a completat MAE.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: