L-au scos din joc ucrainenii pe generalul Gherasimov? Seful armatei ruse a lipsit de la parada de 9 Mai

externe

Generalul Valeri Gherasimov, seful statului-major al armatei ruse, a lipsit din imaginile difuzate de la parada de ‚‚Ziua Victoriei’’ pe care guvernul Federatiei Ruse a organizat-o pentru a sarbatori infrangerea Germaniei naziste in Al Doilea Razboi Mondial.

Absenta sa alimenteaza zvonurile ca acesta ar fi fost ranit de un bombardament ucrainean in timpul unei vizite in zona ucraineana ocupata Izium, in urma cu 10 zile.

Atunci o mare parte a presei occidentale a scris ca liderul militar al fortelor ruse a scapat cu viata la limita si a fost trimis la recuperare in tara sa. Pe de alta parte, publicatii prestigioase ca New York Times spun ca Gherasimov ar fi scapat la mustata din acel atac dar nu ar fi fost ranit.

Rusia nu a dat informatii despre aceste rapoarte, iar Gherasimov nu a mai fost vazut in public de atunci.

Cert este ca generalul nu a aparut in imaginile de la parada tinuta la Moscova, dar nici in alte orase rusesti in care s-a sarbatorit capitularea Germaniei din 1945, la care Uniunea Sovietica a avut o contributie majora.

Asta da credibilitate informatiilor ca acesta ar fi fost lovit de bombardamentele ucrainene, dar nu e o certitudine.

Au mai fost situatii in care alti lideri rusi au fost considerati decedati sau bolnavi dar au aparut ulterior in public. Au existat informatii ca Ministrul Apararii, Serghei Soigu, ar fi suferit un infarct. El a lipsit recent din spatiul public timp de aproape 3 saptamani, dar a reaparut la finalul lui martie. Nu este clar daca a suferit o problema cardiaca si apoi s-a refacut sau a fost o strategie de imagine a Rusiei.

Absenta lui Gherasimov ar putea fi programata sau fortata, dar este cu siguranta neobisnuita, fiind pentru prima data cand un lider al armatei nu este prezentat in imaginile difuzate de presa rusa.

In cazul in care el lipseste din cauza presupusului atac ucrainean, lovitura pentru armata rusa este una majora, in conditiile in care aceasta are deja mari probleme de functionare si integrare in razboiul din Ucraina.

Rusia a fost nevoita sa se retraga din toata partea de Nord a Ucrainei din cauza dificultatilor de a mentine o ofensiva militara pe 3 fronturi, in conditiile in care ucrainenii reuseau sa recupereze teren zilnic.

Gherasimov a fost nevoit sa mearga in Ucraina tocmai pentru a vedea la fata locului problemele si a le trimite indicatii generalilor rusi de pe teren. El s-a expus unor riscuri majore, in conditiile in care ucrainenii au reusit sa ucida multi generali rusi (intre 9 si 11).

Unul dintre generali, Andrei Simonov, comandantul fortelor ruse de razboi electronic, a fost ucis in acelasi atac care-l viza pe Gherasimov.

Intre timp, razboiul din Ucraina a intrat intr-o faza de echilibru, in ciuda luptelor intense. Ucrainenii au reusit cateva avansuri semnificative in zona Harkov, in timp ce rusii au cucerit localitatea Popasna din zona Donbas.

Citeste si: Ucrainenii au trimis o racheta peste seful Statului Major General al Rusiei. Valeri Gherasimov a fost ranit, alti ofiteri de rang inalt au fost ucisi

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: