externe

La bulgari s-a stricat „rotativa”: partidele coalitiei de guvernare au intrat in conflict si exista posibilitatea declansarii unor noi alegeri anticipate

Bulgaria se confrunta cu posibilitatea unui al saselea scrutin general in doar trei ani, dupa ce discutiile pentru formarea unui nou cabinet guvernamental au fost anulate de vicepremierul Maria Gabriel, potrivit postului national de radio, Radio Bulgaria.

Fostul comisar european, in varsta de 44 de ani, a explicat duminica, la Sofia, ca spune „nu” noilor conditii constante impuse partidului sau de partenerii de coalitie. Gabriel a declarat ca ea si echipa de negociere a aliantei sale pro-occidentale, de centru-dreapta, GERB-SDS, incheie discutiile de creare a coalitiei cu partenerul lor, PP-DB, partid liberal-conservator pro-occidental.

Guvernul in exercitiu condus de premierul Nikolai Denkov a demisionat asa cum era planificat la inceputul lunii martie pentru a permite o rotatie a functiei de prim-ministru, asa cum s-a convenit intre partenerii guvernamentali in 2023.

Gabriel urma sa devina sefa guvernului, iar Denkov adjunctul ei. Cu toate acestea, potrivit relatarilor din mass-media, ambele parti s-au certat cu privire numirile pentru pozitiile cheie.

Gabriel a spus ca acum vrea sa-si retraga nominalizarea pentru functia de prim-ministru, care fusese planificata pentru luni de parlament. Drept urmare, cabinetul pe care l-a prezentat martea trecuta dupa discutii cu PP-DB este putin probabil sa fie votat.

Intr-un mesaj video transmis duminica seara, Denkov, acum seful interimar al guvernului, a cerut GERB-SDS sa onoreze „acordul tacit” facut verbal atunci cand guvernul a preluat mandatul in iunie 2023 cu privire la schimbarea sefului guvernului.

„In loc sa aruncam tara in haos, sa ne tinem de cuvant”, a spus Denkov. S-a spus ca intelegerea verbala a fost ca ministrii individuali ar trebui schimbati numai de comun acord.

„Negocierile privind formarea Consiliului de Ministri au aratat ca nu a existat un acord reciproc privind schimbarea ministrilor”, a declarat Denkov.

Bulgaria se confrunta acum cu un posibil al saselea scrutin general in doar trei ani. Cu toate acestea, alte doua mandate guvernamentale propuse de seful statului, Rumen Radev, ar trebui sa esueze inainte de convocarea unor noi alegeri.

Alte alegeri parlamentare ar putea face mai dificila introducerea monedei euro de catre Bulgaria la 1 ianuarie 2025, avertizeaza expertii. Bulgaria urmeaza sa adere la spatiul Schengen fara controale de identitate la 31 martie, dar numai cu frontierele sale aeriene si maritime pentru moment.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

3 ore ago

Agramatisme la varful PSD: „Spun si eu la multi ani tuturor celor care poarta numele de… florii astazi si toate florile din aceasta tara si din Bucuresti”

Secretarul general al PSD, Paul Stanescu, s-a chinuit din rasputeri, duminica, sa le faca o…

31 de minute ago

Daniel Ghita recunoaste ca Pandele l-a bagat in Parlament: „Unicul om care a crezut in mine”. Ghita, sustinator al Rusiei in razboiul cu Ucraina

Deputatul PSD Daniel Ghita a recunoscut, duminica, intr-o postare pe Facebook ca Florentin Pandele, sotul…

3 ore ago

Inca doi jurnalisti rusi au fost arestati. Ei sunt acuzati de „extremism” fiind apropiati de Alexei Navalnii

Konstantin Gabov si Serghei Karelin risca cel putin doi ani de inchisoare pentru acuzatii de…

3 ore ago