La Moscova, amenintari ca „Moldova va deveni a doua Ucraina: „Chisinaul ii glorifica pe criminalii romano-fascisti”

externe

Transformarea Republicii Moldova intr-o a doua Ucraina prin concursul „patronilor” ei occidentali se va solda cu o catastrofa pentru ea, iar incercarile Chisinaului de a impune schimbarea formatului operatiunii de mentinere a pacii in Transnistria nu pot sa conduca decat la destabilizare, a declarat joi Vladimir Djabarov, prim-vicepresedintele Comisiei pentru Relatii Internationale din Consiliul Federatiei (camera superioara a parlamentului rus), citat de agentia de presa rusa TASS, informeaza Agerpres.

„Transformarea Republicii Moldova intr-o a doua Ucraina, situatie spre care o imping patronii ei occidentali, pomparea ei cu arme occidentale nu fac decat sa agraveze problema si indeparteaza perspectivele unei rezolvari pasnice a conflictului de pe Nistru”, a spus Djabarov in cadrul unei mese rotunde, dedicata participarii Rusiei la operatiunea de mentinere a pacii in Transnistria.

„Deschiderea unui real al doilea front in Transnistria va duce la o catastrofa pentru intreg statul moldovean”, a amenintat senatorul rus, in conditiile in care autoritatile de la Chisinau au pledat dintotdeauna pentru solutionarea pasnica a conflictului de pe Nistru, potrivit Deschide.md.

Rusia a pledat constant pentru pace in Transnistria, iar forta de mentinere a pacii, din care fac parte si soldati rusi, „a fost intotdeauna un bastion al previzibilitatii si al linistii, garantul securitatii pe malul stang al Nistrului”, sustine senatorul rus.

„Orice incercare a politicienilor iresponsabili de la Chisinau de a pune sub semnul intrebarii acest rol al pacificatorilor rusi, de a impune schimbarea formatului operatiunii de mentinere a pacii odata cu retragerea trupelor ruse din regiune va duce doar la destabilizare”, a declarat Djabarov, citat de TASS.

Senatorul rus si-a exprimat de asemenea preocuparea fata de pauza prelungita care a intervenit in negocierile in formatul ‘5plus2’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE, plus SUA si UE, ca observatori).

„Ignorarea de catre partea moldoveana a initiativelor de reluare a dialogului facute de conducerea transnistreana, urmarind unilateral instructiunile Occidentului colectiv a pus autoritatile de la Chisinau pe calea torpilarii negocierilor si la conditii in care continuarea acestora nu mai este posibila in cheie constructiva”, sustine Djabarov.

Prim-vicepresedintele Comisiei pentru Relatii Internationale din senatul rus a criticat autoritatile moldovene pentru adoptarea unei legi care ar interzice media ruse si le-a acuzat ca ar combate memoria Marelui Razboi pentru Apararea Patriei, dupa cum numeste Moscova cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

„Oare crede in mod serios Chisinaul ca interzicand panglicile Sf. Gheorghe si glorificandu-i pe criminalii romano-fascisti, impreuna cu romanizarea si o propaganda rusofoba frenetica in mass-media in legatura cu situatia din Ucraina fac ca imaginea Republicii Moldova sa fie atractiva pentru transnistreni?”, se intreaba retoric senatorul rus in declaratia pentru TASS.

„Tara noastra va continua sa asigure pacea pe Nistru si sa contracareze orice posibile provocari si tentative de destabilizare. Acest lucru este in interesul locuitorilor atat din Republica Moldova, cat si din Transnistria”, a afirmat el.

Potrivit Deschide.md, administratia de la Tiraspol a declarat in repetate randuri ca negocierile in formatul ‘5+2’ nu pot fi reluate din cauza razboiului dintre Rusia si Ucraina.

In acest context, TASS scrie ca presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dupa ce a fost aleasa in aceasta functie in 2020, a facut o serie de declaratii dure impotriva Tiraspolului si a spus ca nu intentioneaza sa se intalneasca cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, asa cum au facut-o predecesorii ei.

Ea a subliniat necesitatea retragerii trupelor ruse (Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria/GOTR) din stanga Nistrului si transformarea actualei operatiuni de mentinere a pacii ruse intr-o misiune civila sub mandat international.

Ca raspuns, Krasnoselski a declarat ca este categoric impotriva retragerii GOTR si a fortelor de mentinere a pacii, pe care le considera garantul stabilitatii si securitatii in Transnistria, scrie TASS.

De fapt, potrivit presei de peste Prut, parlamentul de la Chisinau a adoptat in aprilie o lege care nu prevede interzicerea media ruse in Republica Moldova, ci vizeaza sanctionarea mass-media care difuzeaza continuturi calificate drept dezinformari sau informatii ce afecteaza securitatea spatiului informational audiovizual, in contextul intensificarii propagandei ruse pe fondul razboiului declansat de Kremlin in Ucraina.

„Nu putem admite mesaje care denatureaza informatia despre razboi – e revoltator si inuman sa invinuiesti victimele de suferintele proprii. Cei care astazi justifica uciderea ucrainenilor, maine – sau chiar azi – pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamna azi razboiul sunt la fel ca si cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, Holocaustul sau deportarile. Nu uitam aceste pagini tragice si rusinoase din istoria noastra. Nu putem admite repetarea lor. Si nu putem permite ca atrocitatile de azi sa fie asociate cu memoria eroilor din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, care si-au dat viata pentru pace”, a subliniat la vremea respectiva Maia Sandu, citata de Deschide.md.

Iar in ceea ce priveste interzicerea panglicii Sf. Gheorge – considerat un semn al sustinatorilor presedintelui rus Vladimir Putin, dar si al separatistilor prorusi din Ucraina – ca si a simbolurilor „Z” si „V”, utilizate de trupele ruse care au atacat Ucraina, Chisinaul a explicat ca nu poate subscrie ipocriziei Moscovei, care pe de o parte vorbeste despre pace, iar pe de alta ataca si incalca suveranitatea unui stat independent si ucide oameni nevinovati, sub false pretexte, conform media moldovene.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: