„La multi ani cu executare, Ion Iliescu!” – Oamenii sarbatoresc in strada trimiterea in judecata a dosarului Mineriada

news

Protestatarii din Piata Victoriei ies miercuri seara din nou in strada. De aceasta data, manifestantii sarbatoresc trimiterea in judecata, in sfarsit, a dosarului Mineriadei 13 – 15 iunie 1990, in care Ion Iliescu este inculpat pentru crime impotriva umanitatii.

„Decizie simbolica luata pe 13 iunie de Parchetul General condus de Augustin Lazar: dupa lungi tergiversari, dosarul Mineriadei 13 – 15 iunie 1990 a fost trimis finalmente la Inalta Curte de Casatie si Justitie, reiese dintr-un comunicat remis marti de Biroul de informare si relatii publice din cadrul institutiei.

„In vederea administrarii probatoriului au fost audiate 46 de persoane avand calitatea de inculpat sau suspect, 1388 de persoane vatamate, 146 de succesori ai persoanelor vatamate si 589 de martori, fiind emise circa 2300 de citatii. Precizam ca dosarul insumeaza 413 volume, iar rechizitoriul intocmit in cauza are 2.000 de file”, a transmis Parchetul General.

O serie de fosti inalt oficiali ai statului roman, in frunte cu fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul sef SRI Virgil Magureanu, si fostul adjunct al procurorului general si sef al Directiei Procuraturilor Militare, generalul (rez.) Cristian Mugurel Florescu, au fost trimisi in judecata pentru infractiuni impotriva umanitatii”, se arata pe pagina de Facebook a evenimentului „La multi ani cu executare, Ion Iliescu!”.

Citeste si: Dosarul „Mineriada” ajunge in sfarsit pe masa judecatorilor. Ion Iliescu este primul pe lista inculpatilor

In dosarul cunoscut sub numele de „Mineriada 13 – 15 iunie 1990” s-a dispus, prin ordonanta din 23 decembrie 2016, punerea in miscare a actiunii penale, pentru infractiuni contra umanitatii, a lui Ion Iliescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) si presedinte al Romaniei, a fostului premier Petre Roman, a fostului viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, a fostului director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Virgil Magureanu, a fostului prim-vicepresedinte al Frontului Salvarii Nationale (FSN) Nicolae Dumitru si a generalului in rezerva Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al Romaniei si sef al Directiei Procuraturilor Militare, a anuntat procurorul militar Marian Lazar, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).

In perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpatii au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei municipiului Bucuresti, atac in care au implicat participarea fortelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si a unui numar de peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii, se arata in rechizitoriu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: