externe

„‘La multi ani’ din transee”. Cum a aratat noaptea de revelion in Ucraina. Rusia a lansat drone kamikaze cu mesajul „La multi ani”

Agentia de presa Reuters a prezentat, duminica, un amplu material despre cum si-au petrecut ucrainenii noaptea de Revelion. Inca din primele ore ale anului 2023, Moscova a atacat tinte civile din Ucraina.

Ucrainenii au aplaudat de la balcoanele lor in timp ce apararea lor aeriana a aruncat in aer rachete si drone rusesti in primele ore ale anului 2023. Comandamentul fortelor aeriene ucrainene a declarat ca a distrus 45 de drone Shahed de fabricatie iraniana in timpul noptii – 32 dintre ele duminica dupa miezul noptii si 13 sambata tarziu. Acest lucru s-a adaugat la 31 de atacuri cu rachete si 12 lovituri aeriene in intreaga tara in ultimele 24 de ore.

In timp ce sirenele rasunau in Kiev, unii oameni au strigat de la balcoanele lor: „Glorie Ucrainei! Glorie eroilor!”

Fragmentele din atacul de la sfarsitul noptii au provocat pagube minime in centrul capitalei, iar rapoartele preliminare au indicat ca nu exista raniti sau victime, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, pe retelele de socializare. Atacurile de mai devreme, sambata, au lovit cladiri rezidentiale si un hotel din capitala, provocand moartea a cel putin o persoana si ranirea a peste 20 de persoane.

Ambasadorul SUA in Ucraina, Bridget Brink, a declarat pe Twitter: „Rusia a atacat cu lasitate Ucraina in primele ore ale noului an. Dar Putin inca nu pare sa inteleaga ca ucrainenii sunt facuti din fier”.

Pe linia frontului din provincia Donetk din estul Urkainei, trupele au inchinat un toast pentru noul an. Soldatul Pavlo Pryzhehodskiy, in varsta de 27 de ani, a cantat la chitara un cantec pe care l-a compus pe front dupa ce 12 dintre camarazii sai au fost ucisi intr-o singura noapte.

„Este trist ca, in loc sa se intalneasca cu prietenii, sa sarbatoreasca si sa isi ofere cadouri unii altora, oamenii au fost fortati sa caute adapost, iar unii au fost ucisi”, a declarat el pentru Reuters. „Este o tragedie uriasa. Este o tragedie uriasa care nu poate fi iertata niciodata. De aceea, Anul Nou este trist”.

Intr-un transeu din apropierea liniei frontului, soldatul Oleh Zahrodskiy, in varsta de 49 de ani, a declarat ca s-a inscris ca voluntar dupa ce fiul sau a fost chemat sa lupte ca rezervist. Fiul sau se afla acum intr-un spital din orasul Dnipro, in sudul tarii, luptand pentru viata sa cu o leziune cerebrala. „Este foarte greu acum”, a spus el, retinandu-si lacrimile.

Andrii Nebytov, seful politiei din Kiev, a postat o fotografie pe aplicatia sa de mesagerie Telegram cu o bucata de drona folosita intr-un atac asupra capitalei, cu mesaj  scris de mana in limba rusa: „La multi ani”.

„Aceasta epava nu se afla pe front, unde au loc lupte crancene, aceasta se afla aici, pe un teren de sport, unde se joaca copiii”, a spus Nebytov.

Din octombrie, Rusia a lansat atacuri masive cu rachete si drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, aruncand orasele in intuneric si frig, in timp ce  iarna se instala. Moscova sustine ca atacurile au ca scop reducerea capacitatii de lupta a Ucrainei; Kievul spune ca acestea nu au niciun scop militar si ca sunt menite sa raneasca civili, ceea ce reprezinta o crima de razboi.

„Principalul lucru este soarta Rusiei”, a declarat un Putin cu o fata severa in discursul sau din ajunul Anului Nou, vorbind in fata unui grup de oameni imbracati in uniforme militare in loc de fundalul obisnuit al zidurilor Kremlinului. „Apararea patriei este datoria noastra sacra fata de stramosii si descendentii nostri. Corectitudinea morala, istorica este de partea noastra”.

Citeste si: Mesajul lui Putin de Anul Nou: „Corectitudinea morala si istorica este de partea Rusiei. Punem bazele adevaratei noastre independente”

Zelenski si-a tinut propriul discurs aproape in intuneric, in fata unui steag ucrainean fluturand. El a descris anul trecut ca fiind o trezire nationala. „Ni s-a spus: nu aveti alta optiune decat sa va predati. Noi spunem: nu avem alta optiune decat sa invingem”, a spus el.

„Acest an ne-a lovit inimile. Ne-am strigat toate lacrimile. Am strigat toate rugaciunile”, a spus Zelenskiy. „Luptam si vom continua sa luptam. De dragul cuvantului cheie: victorie.”

Citeste si: ‘Nu avem alta optiune decat sa castigam’, spune Zelenski, in mesajul de Anul Nou / Rusia a bombardat Kievul cu rachete si drone, in prima zi a anului 2023

Operatorul de retea Ukrenergo a declarat duminica ca ziua trecuta a fost „dificila” pentru lucratorii sai, dar ca situatia energiei electrice este „sub control” si ca intreruperile de urgenta nu au fost puse in aplicare.

„Volumele suplimentare de energie electrica pentru consumatorii casnici au fost asigurate datorita comportamentului constient al mediului de afaceri ucrainean si a restrictiilor privind activitatea industriei”, se arata intr-un comunicat.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din sudul Rusiei, la granita cu Ucraina, a declarat ca bombardamentele din timpul noptii de la periferia orasului Shebekino au avariat case, dar nu au existat victime.

De asemenea, presa rusa a raportat multiple atacuri ucrainene asupra partilor controlate de Moscova din regiunile Donetk si Luhansk, iar oficialii locali au declarat ca cel putin noua persoane au fost ranite.

Agentia rusa de stiri de stat RIA a citat un medic local care a declarat ca sase persoane au fost ucise atunci cand un spital din Donetk a fost atacat sambata. Autoritatile din Donetk au declarat, de asemenea, ca o persoana a fost ucisa de bombardamentele ucrainene.

Reuters nu a putut verifica aceste rapoarte.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

10 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

10 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

10 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

32 de minute ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

10 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

10 ore ago