Lacul mortii: Apa care transforma orice vietate in STATUIE

life

Sunt multe lucruri necunoscute oamenilor de rand. Unul din misterele Planetei noastre este si cel al unui lac din Tanzania, unde nicio vietate nu poate trai daca atinge suprafata apei. Lacul este bogat in carbonat de sodiu decahidrat, iar orice fiinta care atinge apa lacului se transforma in statuie de piatra. Cu toate astea, o singura specie de peste traieste in apele lacului, iar oamenii de stiinta nu au reusit sa dezlege misterul.

In nordul statului african Tanzania, langa granita Kenyana si la poalele muntelui Kilimanjaro este o intindere de apa ce transforma animalele ce trec prin luciul sau in stane de piatra. Lacul Natran a dat nastere unor creaturi statuare calcifiate de o frumusete impunatoare si lugubra in acelasi timp. Concentratia mare de sare, monocarbonat si bicarbonat de natriu, provenite din cenusa vulcanului Kilimanjaro, a transformat lacul intr-o pata rosie inospitaliera.

Specialisti de la Apalachian State University, din Carolina de Nord, au explicat ca, odata intrate in apa, substantele se lipesc de corp si provoaca o stare de discomfort, o arsura de care animalele incearca sa scape scaldandu-se tot in apele lacului. Substantele adunate se usuca si transforma animalele in statui prafuite, dar mobile. De fapt, procesul prin care trec este fenomenul natural cel mai apropiat de mumificarea egipteana.

pasare

Daca infernul este real, atunci lacul Natron din Tanzania este imaginea sa. Un singur peste poate trai acolo, Alcolapia alcalica. Acesta s-a adaptat perfect locului, mentioneaza Stirile TVR.

Temperatura apei atinge 60 de grade, iar pH-ul este intre 9 si 10,5. De asemenea, numele lacului nu este intamplator. Natronul este un mix natural intre carbonat de sodiu si bicarbonat, impreuna cu mici cantitati de sulfat de sodiu si sare. Aceasta substanta a ajuns aici din cauza eruptiilor vulcanice acumulata din apropiere. Practic, animalele care ating apa sunt calcifiate.

In proximitatea acestui lac traiesc in general pasari, fiind principalul loc de imperechere a peste 2,5 milioane de flamingo pitici.

Lacul are o concentratie de substante provenite din eruptiile vulcanice acumulate in vecinatatea sa, care ucide si transforma in „stane de piatra”, pasarile ce ating suprafata apelor sale, conservandu-le intr-o forma aproape perfecta, asemenea unor exponate dintr-un muzeu lugubru.

Oamenii de stiinta inca nu au emis o ipoteza perfect documentata, vizand procesele chimice care se afla la baza acestui fenomen, dar un lucru este cert: vietuitoarele care ating oglinda lacului, suporta un proces de calcificare iesit din comun.

In ciuda efectelor sale letale, lacul continua sa exercite o atractie irezistibila pentru pasari. Se presupune ca suprafata deosebit de stralucitoare a lacului, le induce in eroare, „deturnandu-le” de la ruta de zbor initiala.

Uneori, lacul formeaza insule de sare calda, pe suprafata carora, pasarile si-ar putea construi in teorie, cuiburi pentru depunerea de oua, dar o astfel de alegere ar fi complet neinspirata, intrucat aceste intinderi reprezinta veritabile capcane intinse in taramurile mortii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: