Laguna Albastra, cel mai cunoscut complex termal din Islanda, s-a inchis pentru o saptamana dupa ce a fost lovit de aproximativ 1.400 de cutremure in 24 de ore. Turistii au fugit peste noapte

externe

Una dintre cele mai populare atractii turistice din Islanda s-a inchis dupa ce peninsula Reykjanes a fost lovita de aproximativ 1.400 de cutremure in 24 de ore, un „roi seismic” care a starnit temeri privind o eruptie vulcanica iminenta, potrivit The Guardian.

Laguna Albastra, un complex geotermal aflat la sud-vest de Reykjavik, a anuntat, joi, ca isi va inchide portile timp de o saptamana, dupa ce un cutremur deosebit de puternic a lovit imediat dupa miezul noptii, urmat de aproximativ 800 de cutremure mai mici.

Zeci de oaspeti ingroziti ar fi fugit peste noapte din statiunea in care sunt doua hoteluri, dupa inceperea cutremurelor. Site-ul islandez de stiri Vikurfretir a raportat ca aproximativ 40 de oaspeti au plecat peste noapte, adaugand ca pietre au cazut pe drum pana in holul hotelului.
Laguna Albastra a declarat ca a luat o „decizie proactiva de a-si inchide temporar operatiunile timp de o saptamana” din cauza „deranjamentelor” pentru oaspeti si a „solicitarii prelungite asupra angajatilor nostri”.

„Laguna Albastra va monitoriza indeaproape evolutia activitatii seismice in zilele urmatoare si va reevalua situatia in consecinta”, se adauga intr-un comunicat.

Peninsula Reykjanes a fost in alerta in ultimele saptamani dupa ce o perioada de perturbari seismice a inceput pe 25 octombrie, ceea ce a determinat agentia de protectie civila a Islandei sa emita o avertizare de „faza de incertitudine” – un nivel de alerta care se refera la un eveniment care a inceput deja si ar putea duce la o potentiala amenintare pentru oameni, proprietati, comunitati sau mediu.

Din 25 octombrie, in roiul seismic au fost masurate aproximativ 22.000 de cutremure, in mare parte in sud-vestul Islandei.

Joi, biroul meteorologic islandez a declarat ca a inregistrat aproximativ 800 de cutremure incepand cu miezul noptii, iar in ultimele 24 de ore aproximativ 1.400, si ca se poate astepta continuarea activitatii seismice, dar ca nu exista indicii de eruptii vulcanice.

La inceputul acestei saptamani, departamentul de protectie civila si management al situatiilor de urgenta a anuntat un plan de evacuare pentru localitatea Grindavik, aflata langa Laguna Albastra, in cazul in care ar fi lovita de o eruptie vulcanica sau de un cutremur mare, inclusiv caile de evacuare in afara orasului.

Cel mai mare eveniment de miercuri seara, a spus Oficiul Meteorologic din Islanda, a avut loc la ora 12:46, chiar la vest de Muntele THorbjorn si a avut o magnitudine de 4,8 – cea mai mare de cand a inceput activitatea pe 25 octombrie.

Au avut loc sapte cutremure cu o magnitudine de 4 sau mai mult.

„In timp ce acumularea de magma continua, se poate astepta activitate seismica in peninsula Reykjavik, deoarece intruziunea magmei provoaca o tensiune crescuta in zona. Activitatea seismica de aseara si de dimineata este un exemplu al acestei activitati seismice frenetice la care ne putem astepta in timp ce acumularea de magma este in desfasurare. Faptul ca acum exista cutremure mai mari decat inainte in zona nu inseamna neaparat o rata crescuta de acumulare de magma”, a spus un purtator de cuvant.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: