Lansarea rachetelor SUA este inevitabila. Franta: „Avem dovada”. Cum se pregatesc rusii din Siria sa faca fata atacului

externe

Franta are dovada ca guvernul sirian a folosit arme chimice, saptamana trecuta, in orasul controlat de rebeli Douma, langa Damasc, a dat asigurari joi presedintele francez Emmanuel Macron in timpul unui interviu televizat, relateaza Agerpres.

„Avem dovada ca saptamana trecuta au fost folosite arme chimice, cel putin clor, si ca ele au fost folosite de regimul Bashar al-Assad”, a declarat seful statului francez la postul de televiziune TF1.

Totodata, Emanuel Macron a afirmat ca Franta va lua decizii ‘la momentul oportun’, in coordonare cu Statele Unite, cu privire la eventuale represalii la presupusul atac chimic lansat de regimul sirian.

„Vom lua decizii la momentul oportun, atunci cand vom considera ca cel mai util si cel mai eficient”, a declarat Macron.

Intrebat daca instalatiile de arme chimice din Siria ar putea fi tinta unor eventuale lovituri aeriene, Macron a raspuns: „Atunci vom decide si va trebui sa verificam toate informatiile”.

Patruzeci si trei de persoane au fost ucise in atacul de sambata asupra orasului sirian Douma, potrivit Castilor Albe, organizatie de salvatori-voluntari sirieni aflati in zona rebela si care a denuntat prima acest atac. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a afirmat ca cei 500 de pacienti care au primit ingrijiri medicale dupa atac au prezentat simptome ale expunerii la substante chimice toxice.

Navele de razboi pe care Rusia le avea in portul sirian Tartus au parasit zona, a anuntat, miercuri seara, cotidianul „Kommersant”, care se bazeaza pe imagini din satelit publicate de un portal de monitorizare, Image Satellite International.

Informatia a fost confirmata, joi, la nivelul Dumei de Stat a Rusiei. Seful comisiei pentru aparare, Vladimir Samanov, a explicat ca retragerea navelor din port in apele internationale se face din motive de securitate, relateaza Interfax. Deputatul a subliniat ca aceasta este o masura de precautie uzuala.

Mai mult, Kommersant scrie, joi, citand surse proprii, ca partea rusa asteapta in prezent sa primeasca de la Statele Unite coordonatele tintelor care ar putea fi vizate de un atac american, astfel incat sa fie exclusa posibilitatea unor pierderi in randul armatei ruse.

Moscova dispune de doua baze aeriene pe coasta siriana, echipate cu aparare antiaeriana sofisticata, si anume la Tartus, nu departe de frontiera cu Libanul, si Hmeimim, in nordul Latakia. La Tartus, unde armata rusa dispune de instalatii portuare de mai multe decenii, au fost instalate baterii de aparare antiaeriana de tip S-300.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: