externe

Last Generation: Activisti germani pentru clima acuzati de „constituirea unei organizatii criminale”

Cinci membri ai Letzte Generation (Last Generation), echivalentul Germaniei al Just Stop Oil, au fost acuzati de „constituirea unei organizatii criminale”, o miscare despre care militantii pentru drepturile civile spun ca ar putea incrimina sprijinul viitor pentru campania impotriva schimbarilor climatice, transmite The Guardian.

Mirjam Herrmann, 27 de ani, Henning Jeschke, 22 de ani, Edmund Schulz, 60 de ani, Lukas Popp, 25 de ani, si Jakob Beyer, 30 de ani, au fost acuzati in temeiul articolului 129 din Codul penal german. Se crede ca este prima data cand legea a fost aplicata unui grup de protest nonviolent.

Potrivit procurorilor din landul Brandenburg, acuzatiile se refera la mai multe „atacuri” impotriva rafinariilor de petrol, a aeroportului Berlin-Brandenburg si a Muzeului Barberini, din Potsdam, intre aprilie 2022 si mai 2023.

Incidentele includ proteste in care sustinatorii grupului au incercat sa inchida statiile de pompare a petrolului care duceau la rafinarie, au blocat pistele aeroportului si au aruncat cu piure de cartofi intr-un tablou in ulei de Monet.

Procurorii au spus ca acuzatiile s-au aplicat unui subgrup al Letzte Generation, o campanie la nivel german care a dus la mii de arestari in ultimii doi ani.

„Exista suficiente suspiciuni ca acuzatii au convenit cu alti membri ai acestui subgrup sa comita crime impreuna pe o perioada lunga de timp. Asocierea oamenilor nu a fost menita doar sa dureze o perioada mai lunga de timp, ci a servit si la urmarirea unui interes comun general”, au spus acestia

Activistii spun ca toate protestele lor au fost deschise, responsabile si non-violente si au contestat folosirea unei legi atat de draconice impotriva lor.

„Este prima data in istoria Germaniei cand un grup de protest impotriva schimbarilor climatice care foloseste masuri de nesupunere civila pasnica este acuzat ca organizatie criminala.

Aceasta acuzatie este deosebit de periculoasa pentru democratie si dreptul la protest pasnic, deoarece transforma dreptul constitutional de protest, libertatea de exprimare si de intrunire politica intr-o crima pur si simplu pentru ca unele legi au fost incalcate in cursul protestului.

Aceasta acuzatie este destinata mafiei si crimei organizate. Aceasta acuzatie incrimineaza fiecare act de sprijin fata de grupul Letzte Generation. Acest lucru creeaza un efect de racire imens asupra tuturor protestelor impotriva schimbarilor climatice din Germania”, a spus Herrman.

Acuzatiile, aduse de parchetul din orasul Neuruppin, vin dupa o investigatie de doi ani asupra activitatilor Letzte Generation, care implica raiduri in casele sustinatorilor, interceptari telefonice si chiar inchiderea site-ului web al organizatiei.

Potrivit Amnesty International Germania, un verdict de vinovatie chiar si pentru unul dintre inculpati ar putea transforma Letzte Generation intr-o organizatie interzisa prin incriminarea oricarei activitati care o promoveaza pe ea sau scopurile acesteia, fie din punct de vedere financiar, logistic, politic, legal sau in mass-media.

„Odata cu rechizitoriul, incriminarea protestului impotriva schimbarilor climatice in Germania atinge un nou nivel de escaladare”, a declarat Paula Zimmermann, expert in libertatea de exprimare si libertatea de intrunire la Amnesty International Germania.

„Alineatul 129 din Codul penal german are ca scop combaterea crimei organizate. Aplicarea lui la protestul non-violent incrimineaza angajamentul civic si, prin urmare, restrange libertatile democratice.

Intimidarea si scoaterea in afara legii a protestelor nepopulare folosind legea penala este contrara libertatii de exprimare si libertatii de intrunire, asa cum sunt consacrate in drepturile omului si in constitutia germana.

Suntem foarte ingrijorati de aceasta evolutie si solicitam sistemului de justitie penala sa respecte libertatea de exprimare si de intrunire in deciziile sale”, a adaugat Zimmermann.

Procurorii din Munchen si Flensburg efectueaza investigatii similare asupra membrilor Letzte Generation, a informat ziarul Der Spiegel.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Lasconi candideaza la sefia USR: „In acest moment, Romania este rosie”

Elena Lasconi, primarul reales din Campulung, si-a anuntat candidatura la conducerea USR in conditiile in…

5 ore ago

Un nou atac armat in SUA, intr-un parc acvatic, langa Detroit. Zece persoane au fost ranite

10 persoane, inclusiv copii, au fost ranite intr-un atac armat produs intr-un parc acvatic administrat…

5 ore ago

Los Angeles: Combaterea congestionarii traficului cu ajutorul inteligentei artificiale

Soferii din Los Angeles pierd in jur de 95 de ore pe an in ambuteiajele…

5 ore ago

Rusia: Detinuti in legatura cu Statul Islamic, care au luat ostatici gardieni intr-o inchisoare din Rostov, au fost lichidati

Doi gardieni de inchisoare au fost luati ostatici de catre detinuti, dintre care unii sustin…

5 ore ago

„Soarele artificial” din China a produs un camp magnetic in fuziunea nucleara. O viitoare sursa de energie curata si inepuizabila

Oamenii de stiinta chinezi au efectuat o etapa revolutionara in domeniul fuziunii nucleare. Acestia au…

38 de minute ago