Laura Codruta Kovesi, o prima mare victorie la CEDO: „Doresc stoparea ingenuncherii procurorilor”

news

Kovesi are sanse mari sa fie sefa Parchetului European.

Sesizarea la CEDO formulata de fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, in care contesta modul in care a fost revocata din functie, a trecut rapid de procedura de filtru, ceea ce inseamna ca este in principiu admisibila si ca incepe judecata pe fond, anunta ziare.com.

Surse specializate pe cazuistica CEDO au declarat  ca rapiditatea cu care a trecut de acest prim filtru sesizarea lui Kovesi, depusa acum nici o luna, arata ca institutia europeana ia foarte in serios aceasta cauza.

Nicoleta Popescu, avocatul Laurei Codruta Kovesi, a confirmat ca termenul in general in astfel de cazuri este de trei luni.

„Procedura in fata Curtii este urmatoarea: reclamantul depune o plangere, plangerea e inregistrata si trece printr-un filtraj. In acest filtraj practic 90% dintre cauze cad. Reclamantul primeste raspunsul ‘plangerea dvs. a fost declarata inadmisibila’.

Noi suntem in faza in care am depasit acest filtraj, deci as putea sa zic ca ne aflam in procentul acela de 5 pana la max 10% dintre cauze. S-a considerat ca plangerea indeplineste acele criterii de admisibilitate.

Acum urmeaza sa treaca spre un complet de judecatori care sa identifice acele incalcari ale Conventiei, se va redacta un set de intrebari pentru Guvern, se va comunica plangerea, si Guvernul va avea un termen sa raspunda atat la plangerea reclamantei, cat si la acele intrebari, pe ce va comunica CEDO ca exista probleme de incalcare a Conventiei.

Dupa ce aceasta procedura va fi si ea indeplinita, in sensul ca Guvernul va raspunde, reclamantei i se va trimite raspunsul Guvernului, va avea si ea la dispozitie un termen sa isi faca apararea, sa raspunda la apararea Guvernului, si in acel moment poate sa mentioneze si despagubirile pe care le solicita ca urmare a incalcarii Conventiei Europene.

Dupa ce ambele parti au epuizat aceasta procedura scrisa, se va inchide dosarul si de o parte si de alta, urmand Curtea sa ia o hotarare in acest sens: de violare sau neviolare a Conventiei”, a declarat Nicoleta Popescu.

Laura Codruta Kovesi: „Doresc stoparea ingenuncherii procurorilor”

Fostul procuror-sef al DNA Laura Codruta Kovesi a declarat, in 9 ianuarie, ca plangerea pe care a depus-o la CEDO reprezinta „o chestiune de principiu”, precizand ca doreste „stoparea ingenuncherii procurorilor”.

„Nu este vorba despre bani. Prin cererea pe care am facut-o nu am solicitat plata unor despagubiri, ci vorbim de o chestiune de principiu. Am solicitat CEDO sa constate ca mi-au fost incalcate, in aceasta procedura de revocare, anumite drepturi fundamentale: dreptul la un proces echitabil, dreptul la aparare, dreptul la un recurs efectiv. Practic, ce s-a intamplat?

Intr-o procedura in care eu nu eram parte si va reamintesc Curtea Constitutionala a avut spre judecare un potential conflict, pe de o parte intre Guvernul Romaniei si presedintele Romaniei, intre ministrul Justitiei si presedinte pe de alta parte, eu nu am fost citata, nu am avut dreptul sa imi fac aparare, nu am avut posibilitatea sa intervin in proces. Mi s-a aplicat o procedura a revocarii de catre Curtea Constitutionala, cu toate ca, in Legea Curtii Constitutionale, aceasta atributie de revocare sau de sanctionare a procurorilor cu functii de conducere nu este prevazuta.

Deci, este o chestiune de principiu. Mai mult decat atat, a fost o decizie definitiva, ea nu poate fi atacata. Orice cetatean al acestei tari, care este supus unei proceduri prin care este sanctionat disciplinar sau este revocat din functie, are dreptul sa conteste aceasta masura. Or, decizia CCR a fost definitiva fara drept de a fi contestata si astfel am apreciat ca mi s-a incalcat dreptul la un recurs efectiv. Este o chestiune de principiu”, a declarat Laura Codruta Kovesi, la intrarea in sediul Parchetului General.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: