externe

Lavrov, exponentul Rusiei cotropitoare: „Occidentul are mentalitate coloniala in relatiile cu tarile africane”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat miercuri intr-o vizita oficiala in Etiopia, a declarat ca Rusia sprijina eforturile acestei tari de a-si stabiliza situatia interna, dupa ce atat el cat si gazdele sale de la Addis Abeba au acuzat Occidentul de imixtiune in afacerile interne ale Etiopiei, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Lavrov a sosit in Etiopia in cadrul unui turneu pe care-l efectueaza in patru tari africane menit sa aduca sprijin Rusiei in confruntarea acesteia cu Occidentul in contextul agresiunii asupra Ucrainei.

Majoritatea statelor africane, ce au in vedere atat interesele lor economice cat si legaturile lor istorice atat cu Rusia cat si cu Occidentul, au refuzat sa adopte o pozitie partizana in conflictul ruso-ucrainean. Aceasta abordare a fost criticata marti de presedintele francez Emmanuel Macron, aflat tot intr-un turneu african, el acuzand de ”ipocrizie” tarile africane care nu condamna agresiunea rusa.

Relatiile Etiopiei cu SUA si UE s-au degradat dupa razboiul izbucnit in noiembrie 2020 intre rebelii din provincia nordica Tigray si armata etiopiana. Acuzand abuzuri comise de aceasta din urma, Washingtonul a impus sanctiuni impotriva Etiopiei, decizie urmata de manifestatii antiamericane in aceasta tara si de acuzatii ale guvernului de la Addis Abeba despre imixtiuni americane in problemele sale interne.

”Confirmam sprijinul nostru ferm pentru eforturile pe care guvernul (etiopian) le face in vederea stabilizarii situatiei si lansarii unui dialog national incluziv pentru a solutiona problemele esentiale”, a spus Lavrov la o conferinta de presa comuna cu omologul sau etiopian Demeke Mekonnen.

Ministrul rus a apreciat ca incercarile tarilor africane de a-si defini propriul viitor si de a-si rezolva propriile probleme fac parte din tendinta catre o lume multipolara, el acuzand Occidentul ca se impotriveste unei astfel de lumi pentru a fi mentinuta hegemonia SUA.

La randul sau, ministrul etiopian de externe a afirmat ca tara sa este recunoscatoare pentru ”sprijinul neclintit al Rusiei prin ajutorul acordat in salvgardarea suveranitatii Etiopiei”.

Descrierea Rusiei drept un prieten respectuos al Africii, in opozitie cu aroganta puterilor occidentale cu mentalitate coloniala, a fost un laitmotiv al declaratiilor facute de Lavrov in precedentele etape ale turneului sau african, in Republica Congo si Uganda.

El a detaliat aceasta tema intr-un discurs de o jumatate de ora sustinut la ambasada Rusiei la Addis Abeba. ”Sunt sigur ca majoritatea tarilor lumii nu doresc sa traiasca la fel ca si cand vremurile coloniale s-ar fi intors”, a subliniat Lavrov in interventia sa.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

6 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

11 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

10 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

10 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

10 ore ago