externe

Un urias pod construit de China a fost inaugurat in Croatia. Leaga nordul de sudul Croatiei, fiind „cea mai mare investitie” a UE din toate timpurile

Unul dintre cele mai importante momente din istoria Croatiei a avut loc marti, cand s-a deschis un pod mult asteptat care leaga zonele de coasta din sud de restul tarii. Pana acum, croatii trebuiau sa traverseze teritoriul apartinand Bosniei si Hertegovinei.

Podul Peljesac, de 2,4 km, a fost construit de China, dar a fost finantat in mare parte de Uniunea Europeana, scrie BBC. Sarbatorile au avut loc pe tot parcursul zilei, cu 250 de alergatori care au traversat podul si barci mici cu steaguri croate navigand pe sub cei sase piloni. Totul a culminat cu un stralucitor foc de artificii.

Premierul chinez Li Keqiang a transmis un mesaj video in cadrul ceremoniei. Omologul sau croat, Andrej Plenkovic, a declarat: „In aceasta seara, unim Croatia!” si a descris podul ca fiind o necesitate, nu un lux.

In timpul ceremoniei de inaugurare, o masina electrica de productie croata, Rimac Nevera, a facut prima traversare oficiala.

UE a fost de acord sa finanteze 85% din pod, in valoare de 357 de milioane de euro, folosind fondurile de coeziune pentru ceea ce, potrivit acesteia, va imbunatati semnificativ viata de zi cu zi a croatilor. De asemenea, a finantat drumuri de acces, tuneluri si alte infrastructuri.

Cand fosta Iugoslavie s-a destramat si Croatia a devenit independenta in 1991, doua parti ale coastei croate au fost separate de o sectiune de 9 km de coasta bosniaca, cunoscuta sub numele de coridorul Neum.

Dreptul Bosniei de a avea acces la coasta dateaza din 1699, cand Neum a fost cedat de Dubrovnik – in Croatia de astazi – Imperiului Otoman de atunci.

Intrucat Bosnia nu face parte din UE, oricine incerca sa mearga spre nord din orasul medieval Dubrovnik, situat pe cea mai sudica coasta adriatica, sau sa treaca din peninsula Peljesac pe continent, trebuia sa treaca prin doua controale de frontiera. Acum, oricine poate conduce direct de-a lungul coastei croate a Adriaticii prin noul pod.

Primarul din Neum, Dragan Jurkovic, a declarat pentru televiziunea bosniaca ca noul pod va reduce traficul de-a lungul coastei in timpul lunilor de vara si ca nu poate vedea decat beneficii in noul pod.

Turistii, multi dintre ei cehi, polonezi si germani, au devenit vizitatori obisnuiti la Neum, unde preturile sunt considerate mult mai mici decat in Dubrovnik, dar acest lucru este posibil sa se schimbe acum.

Podul nu a fost lipsit de controverse. Initial, Bosnia s-a plans ca podul ii va afecta accesul la mare, pana cand Croatia a fost de acord sa mareasca inaltimea podului la 55 m.

Compania chineza de stat care a castigat contractul croat pentru pod – The China Road and Bridge Corporation (CRBC) – a depus o oferta mult mai mica decat rivalii sai europeni. Acest lucru a determinat o companie austriaca sa depuna o plangere, sustinand ca CRBC a practicat „pret de dumping” si a primit ajutor de stat chinez.

Agentia de presa de stat chineza Xinhua a declarat ca se asteapta ca deschiderea podului sa aprofundeze si mai mult increderea reciproca si sa extinda cooperarea dintre Croatia si Beijing.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Doi barbati din Iasi au primit o noua sansa la viata, gratie rinichilor prelevati pentru transplant de la Sofia si transportati cu un avion SMURD

Avionul SMURD Bombardier Learjet 75 nr. 1123 a incheiat, miercuri seara, o misiune care a…

9 minute ago

Un sofer iresponsabil a incercat sa traverseze cu masina raul Bistrita si a ramas blocat in mijlocul acestuia, fiind salvat de pompieri

Situatie uluitoare in Bistrita-Nasaud. Un sofer a incercat sa traverseze cu masina raul Bistrita, dar…

24 de minute ago

Statele Unite au acuzat Rusia ca ar fi folosit agenti chimici interzisi in razboiul din Ucraina

Statele Unite acuza Rusia ca a folosit un agent chimic, cloropicrina, impotriva fortelor ucrainene, incalcand…

39 de minute ago

Idei de afaceri: un tanar din Bucuresti, retinut de politisti dupa ce a vandut cu 6.000 de lei doua autorizatii false de securitate la incendiu

Un tanar care pretindea ca este angajat ISU si vindea autorizatii false de securitate la…

54 de minute ago

Premierul indian Narendra Modi, criticat ca retorica sa antimusulmana ar putea provoca un razboi civil pustiitor intre hindusi si islamisti

Premierul indian Narendra Modi a fost criticat recent pentru ca a invocat o retorica antimusulmana…

O oră ago

66 de migranti clandestini, salvati de marina franceza in Canalul Manecii

In total, 66 de migranti, printre care femei si copii, care incercau sa traverseze Canalul…

O oră ago