Lavrov, interviu la BBC: „Noi nu am invadat Ucraina”. Cum l-a incuiat cu intrebari taioase jurnalistul BBC

externe

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a facut noi declaratii halucinante, joi, intr-un interviu la BBC. El a sustinut ca Rusia „nu a invadat Ucraina”.

De cand armata rusa a atacat Ucraina in urma cu aproape patru luni, mii de civili au fost ucisi si orase intregi au fost reduse la ruine, in timp ce milioane de ucraineni si-au parasit casele. „Dar joi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov m-a privit in ochi si mi-a spus ca lucrurile nu sunt asa cum par”, a relatat jurnalistul BBC.

„Noi nu am invadat Ucraina”, a afirmat Lavrov la BBC.

„Am declarat o operatiune militara speciala pentru ca nu aveam absolut nicio alta modalitate de a explica Occidentului ca tararea Ucrainei in NATO a fost un act criminal”, a mai sustinut Lavrov.

De cand Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, Lavrov a acordat doar cateva interviuri presei occidentale.

El a repetat linia oficiala a Kremlinului potrivit careia in Ucraina au existat nazisti. Oficialii rusi sustin adesea ca armata lor „denazifica” Ucraina. Recent, Lavrov a starnit revolta cand a incercat sa justifice insultele la adresa „nazismului” presedintelui Ucrainei, care este evreu, facand afirmatia ridicola ca Adolf Hitler avea „sange evreiesc”.

Jurnalistul BBC i-a citat un raport oficial al Natiunilor Unite despre satul ucrainean Yahidne, din regiunea Cernihiv, in care se afirma ca „360 de locuitori, inclusiv 74 de copii si cinci persoane cu dizabilitati, au fost fortati de fortele armate rusesti sa stea timp de 28 de zile in subsolul unei scoli… Nu existau toalete, apa… 10 persoane in varsta au murit”.

„Asta inseamna lupta impotriva nazistilor?”, a intrebat jurnalistul.

„Este mare pacat”, a spus  Lavrov, „dar diplomatii internationali, inclusiv Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Secretarul General al ONU si alti reprezentanti ai ONU, sunt supusi la presiuni din partea Occidentului. Si foarte des sunt folositi pentru a amplifica stirile false raspandite de Occident”.

„Rusia nu este curata ca lacrima. Rusia este ceea ce este. Si nu ne este rusine sa aratam cine suntem.”

Jurnalistul BBC l-a intrebat si despre cei doi britanici condamnati recent la moarte de catre separatistii rusi in estul Ucrainei ocupate.

Cand a subliniat ca, in ochii Occidentului, Rusia este responsabila pentru soarta lor, el a raspuns: „Nu ma intereseaza deloc ochii Occidentului. Sunt interesat doar de dreptul international. Conform dreptului international, mercenarii nu sunt recunoscuti ca fiind combatanti”.

Jurnalistul a raspuns ca barbatii servisera in fortele armate ucrainene si nu erau mercenari, iar Lavrov a spus ca acest lucru ar trebui sa fie decis de o instanta.

El a acuzat apoi BBC ca nu a dezvaluit adevarul despre ceea ce s-a intamplat cu civilii din zonele controlate de separatisti din estul Ucrainei, „cand civilii au fost bombardati de trupele Kievului timp de opt ani”.

BBC a mentionat ca, pe parcursul a sase ani, a contactat de multe ori conducerea din zonele controlate de separatisti, cerand permisiunea de a merge sa vada ce se intampla. De fiecare data i s-a refuzat intrarea.

Rusia a acuzat Ucraina de genocid. Cu toate acestea, in 2021, opt civili au fost ucisi in zonele controlate de rebeli, potrivit unor „oficiali” autoproclamati pro-rusi, iar cu un an inainte, sapte. Desi fiecare moarte a fost o tragedie, a spus jurnalistul BBC, asta nu constituie un genocid.

Jurnalistul BBC i-a spus ca, daca ar fi avut loc cu adevarat un genocid, atunci separatistii din Luhansk si Donetk ar fi fost interesati ca jurnalistii sa mearga acolo. „De ce nu am fost lasati sa intram?”, a fost intrebat Lavrov.

„Nu stiu”, a spus Lavrov.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: