Lavrov merge in Turcia cu o delegatie de militari: „Cea mai important chestiune, instaurarea de coridoare securizate pentru transportul cerealelor din Ucraina”

externe

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va sosi in Turcia pe 8 iunie pentru a discuta crearea unor ‘coridoare securizate’ pentru transportul cerealelor ucrainene, a anuntat marti omologul sau turc Mevlut Cavusoglu, informeaza AFP, citata de Agerpres.

‘Lavrov va veni in Turcia pe 8 iunie impreuna cu o delegatie militara pentru a discuta, intre altele, despre instaurarea de coridoare securizate pentru transportul cerealelor. Acesta este chestiunea cea mai importanta’, a afirmat Cavusoglu, care vrea sa creeze ‘un centru de observare a coridoarelor la Istanbul’.

Ministrul nu a precizat ce forma ar putea lua aceasta observare si nici rolul exact al Turciei.

Luni, intr-o discutie cu omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan, presedintele rus Vladimir Putin s-a declarat dispus sa lucreze cu Turcia la libera circulatie a marfurilor in Marea Neagra, inclusiv a cerealelor provenite din Ucraina.

Conform lui Putin, ‘partea rusa est dispusa sa faciliteze tranzitul maritim fara obstacole al marfurilor, in coordonare cu partenerii turci. Aceasta se aplica de asemenea exporturilor de cereale provenind din porturile ucrainene’.

Turcia este principala tara riverana Marii Negre pe coasta sudica. Traficul maritim a devenit dificil dupa inceperea conflictului in Ucraina, din cauza blocadei impuse de marina rusa porturilor ucrainene si a prezentei minelor marine, dintre care unele s-au desprins si s-au apropiat de coastele Turciei.

Desi aliata a Ucrainei, careia ii furnizeaza drone de lupta, Ankara a reusit sa mentina relatii cu Moscova, de care depinde mai ales pentru aprovizionarea energetica.

Mai mult despre: ,

Comentarii: