Lavrov se bucura, pana la urma a primit viza din partea americanilor. Va merge la New York la sesiunea Adunarii Generale a Natiunilor Unite

externe

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov si membri ai unei delegatii ruse au obtinut vize pentru a putea participa la sesiunea Adunarii Generale a Natiunilor Unite, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe rus, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Rusia a criticat saptamani in sir SUA ca nu elibereaza vize membrilor delegatiei ruse pentru ca acestia sa poata participa la cea de-a 77-a sesiune a Adunarii Generale.

„Astazi, au fost acordate vize lui (Serghei) Lavrov si unui numar dintre cei ce il vor insoti” la Adunarea Generala a ONU, a transmis agentia rusa Interfax, citand Ministerul rus de Externe.

Moscova a acuzat SUA ca incearca sa blocheze participarea deplina a Rusiei la lucrarile Adunarii Generale a ONU intarziind eliberarea de vize pentru delegatia rusa.

Lucrarile la nivel inalt ale forumului international incep saptamana viitoare.

Kremlinul a declarat marti ca SUA „isi incalca obligatiile” prin faptul ca nu a eliberat vize pentru intreaga delegatie si a spus ca ia masuri pentru a trage la raspundere atat SUA, cat si Natiunile Unite in legatura cu aceasta situatie.

Rusia a cerut SUA 56 de vize pentru a permite ministrului rus de externe Serghei Lavrov si delegatiei sale sa se deplaseze la New York pentru a participa la reuniunea anuala a Adunarii Generale la ONU in aceasta luna.

Cele 56 de vize cerute de Moscova cuprind o echipa de diplomati care ar urma sa vina in SUA pentru a pregati sosirea lui Lavrov si a delegatiei sale pentru reuniunea la nivel inalt a Adunarii Generale a ONU la New York, preconizata sa inceapa la 20 septembrie.

In virtutea „acordului privind sediul” ONU din 1947, SUA sunt obligate in general sa autorizeze accesul diplomatilor straini la Natiunile Unite. Dar Washingtonul afirma ca poate refuza eliberarea de vize din motive de „securitate, terorism si politica externa”.

SUA interzic de mai mult timp diplomatilor rusi la ONU si delegatiilor ruse aflate in vizita sa se deplaseze mai mult de 40 de kilometri de New York fara acordul prealabil al Washingtonului.

In februarie, Washingtonul a impus sanctiuni impotriva lui Serghei Lavrov, acuzandu-l ca este „direct responsabil de noua invazie neprovocata si ilegala a Rusiei in Ucraina”. Sanctiunile ingheata toate averile pe care Lavrov ar putea sa le aiba in SUA si interzic in general americanilor sa aiba de a face cu el.

Mai mult despre:

Comentarii: